fbpx
Начало » Бакалавър » Университети по изкуства в Германия

Университети по изкуства в Германия

  • bobi
  • 03 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Университети по изкуства в Германия

Германия не е популярна дестинация за изучаване на изкуства. Много хора предпочитат да се доверят на обучението в световноизвестни със своя принос в сферата държави като Франция и Италия. Това обаче не означава, че Германия няма какво да предложи в областите на дизайна, музиката, танците, театъра и литературата. Напротив – немските университети за изкуства имат някои от най-интригуващите програми, които осигуряват и добра реализация след завършването. Кое е най-важното, което трябва да знаете за креативните специалности в тази държава?

Приемът е изключително труден

Повечето институции в Германия приемат ученици, използвайки единствено оценката им от дипломата за средно образование. Университетите за изкуства са едно от малкото изключения на това правило. Макар и добрите оценки винаги да са плюс, в тези учебни заведения те често биват пренебрегвани за сметка на резултатите от приемните изпити. А подготовката за тях не е лесна – някои кандидат-студенти правят едногодишна пауза след завършването само за да ѝ отделят нужното внимание.

В голяма част от институциите полагането на тези изпити не е и единственото, което се очаква от кандидатите за прием. Ако искате да следвате визуални изкуства, то трябва да предоставите портфолио, наблягащо на вашия личен стил. Хората, насочили се към сценичните изкуства, понякога се налага да пътуват до Германия за присъствени прослушвания. На всичкото отгоре, всяко учебно заведение има различни фази на кандидатстване, формати на изпитите и крайни срокове. Затова и едновременното подаване на документи на две или повече места е много трудно постижимо.

Базата е модерна и отговаря на нуждите на съвременните артисти

На какво се дължи трудният прием? На факта, че образованието по изкуства в държавните университети е безплатно въпреки скъпата и модерна база, която е необходима за него. Затова и местата са ограничени, а приемът е усложнен. Само така може да се гарантира, че в институцията учат хората с най-добър потенциал за развитие в областта на изкуствата след дипломирането.

Ако обаче преминете успешно селекцията в началото, три или четири години ще се радвате на всичко най-актуално в избраната от вас сфера. Немските университети по изкуства също така поставят голям акцент върху инкорпорирането на модерните технологии в творчеството. Затова без значение колко „традиционна“ е избраната от вас специалност, можете да сте сигурни, че по време на следването ще имате безброй възможности да надградите уменията си по нови и неочаквани начини.

Целта е създаването на индивидуален за вас подход към изкуството

През годините на обучението немските университети за изкуства ви помагат най-вече да откриете себе си през своето творчеството. Това е единственият начин после да се отличите от конкуренцията и да се издържате чрез изкуството си. Затова и повечето институции дават наистина голяма свобода при структурирането на следването още от първата година.

Редом до дисциплините, които се фокусират върху създаването на изкуство, учебните заведения предлагат и такива, които го адресират на академично и педагогическо ниво. По този начин студентите добиват задълбочени познания за сферата си и творят по-осъзнато в нея. Тези предмети, разбира се, позволяват и избора от малко по-широк обхват от кариерни пътища след завършването.

Предложението от специалности редовно се обновява

Изкуствата се намират навсякъде в живота ни дори да не го забелязваме. Съвременната академична общност е все по-наясно с този факт, затова и създава повече (най-вече магистърски) специалности, разглеждащи взаимовръзката между изкуството и всевъзможни сфери. Тези програми отговарят и на новостите на работния пазар – с все по-голямото търсене на музикални терапевти например, много музиканти се нуждаят от специализация и по психология. Магистърът само по психология обаче не обръща толкова внимание на връзката между човешкото поведение и музиката. Затова и университетите по изкуствата стават пионери в изучаването на техните взаимовръзки.

Избирайки да следвате в учебно заведение за изкуства, вие не само опознавате себе си по-добре като артисти, но и имате богат избор от интересни специализации в привидно несвързани професионални направления.

Къде можете да изучавате визуални и сценични изкуства в Германия?

Сравнението на университетите за изкуства е наистина трудно, защото повечето от тях специализират в отделни области. Това прави обективната оценка предизвикателна, затова и бихме ви посъветвали да не търсите класации. Вместо това разгледайте всички опции във вашето направление, сравнете програмите, процедурите за кандидатстване и цените на обучението. Можете да се спрете на учебно заведение и според града, в който се намира – все пак ви трябва вдъхновение, за да творите, а средата до голяма степен влияе на креативността.

Ето пет от най-добрите университети за изучаване на изкуства в Германия:

Universität der Künste Berlin

Берлинският университет по изкуствата е признат в цял свят като един от най-големите и престижни университети в областта на изкуството и дизайна. Следването в него означава, че ще ви преподават някои от най-компетентните педагози в Европа. Повечето учебни програми са основани на вековни традиции, но това не влиза в разрез с постоянно въвежданите новости. Студентите получават възможността да научат повече за различните форми на изкуството и по този начин да разширят хоризонтите си в сферата, в която специализират. С хиляди възпитаници в областите на визуалните и сценичните изкуства, този университет доказва, че дава необходимата подготовка за сбъдването на мечтите на всеки артист.

Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart

Държавната академия за изящни изкуства в Щутгарт също е с отлична репутация. Тя има над 250-годишна история, предлага 20 курса в областта на изящните изкуства, дизайна и архитектурата, а в програмите ѝ са записани около 900 души. Преподаването се провежда в малки групи с максимален надзор от преподавателите. Така академичният персонал обръща специално внимание на развитието на художествените умения, техническите и практическите познания на студентите. А със значението, което академията отдава на иновациите, следващите в нея имат възможността да научат алтернативни методи на работа, с които по-късно ефективно да навигират кариерния си път като артисти.

Hochschule für Künste Bremen

Hochschule für Künste Bremen, или Бременският университет по изкуствата предлага образователни програми в различни области на изкуството, включително изобразително изкуство, интегрирания дизайн и дигиталните медии. С висококвалифициран академичен състав този университет има за цел да осигури максимална подкрепа на своите студенти, като предлага възможности, които им помагат да преоткрият своята артистична същност. Учащите в този факултет могат да изследват всички области на художествената изява като живописта, скулптурата, рисуването, концепцията, фотографията и медиите. Това допринася за допълнителното усъвършенстване на творческите им умения и гарантира, че са напълно подготвени да преодолеят предизвикателствата на днешния свят.

Hochschule für Fernsehen und Film München

Ако създаването на филми и сериали е вашата мечта и искате да учите в едно от най-известните филмови училища в немскоговорящите страни, HFF München (Hochschule für Fernsehen und Film München) е добър избор за вас. Институцията предлага най-актуално обучение в сферите на режисурата, монтажа, филмово продуцентство, сценография и операторство. Някои от по-новите специалности включват дори създаването на визуални ефекти (VFX) от нулата.

Hochschule für Musik und Tanz Köln

Hochschule für Musik und Tanz Köln е един от най-известните университети за сценични изкуства в света и една от най-големите музикални институции в Европа с трите си кампуса в Кьолн, Вупертал и Аахен. HfMT подготвя своите студенти възможно най-целенасочено за бъдещата им кариера. Редовното обновява всички учебни програми и с помощта на ментори интегрира следващите в професионалните им области още преди завършването им. Благодарение на това редица възпитаници на университета в момента излизат на сцена с най-известните европейски музикални и танцови състави.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top