fbpx
Начало » България » Уменията, които задължително трябва да развиете по време на следването си

Уменията, които задължително трябва да развиете по време на следването си

  • bobi
  • 05 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Уменията, които задължително трябва да развиете по време на следването си

Специалността, която сте завършили в университета вече има все по-малко значение. Това, от което се интересуват потенциалните ви работодатели, са уменията, които сте развили по време на следването си и извън него.

Когато планирате следването си е важно да проучите дали програмата, която сте избрали, залага на развитието на някои от най-важните умения, необходими на работното място. Ако те не са застъпени в предметите, които ще изучавате или курсовите ви работи, потърсете извънкласни дейности, които ще ви помогнат да развиете тези качества.

Често така наречените “преносими” умения са необходими и за намирането на стажове по време на следването ви.

Но какво са преносимите умения?

Те могат най-общо да се определят като умения, които не са технически и не са свързани със специалността ви, но които могат да бъдат развити в дадена ситуация и след това да се използват в друга, независимо в каква роля или индустрия се намирате.

Някои от тези умения например са способностите ви да планирате, да разрешавате проблеми, да се справяте със стресови ситуации и да демонстрирате творчество и лидерство.

Дори и да имате отлични оценки, ако по време на интервю не може да демонстрирате как сте прилагали някои от преносимите умения, няма да бъдете оценени високо. Тези умения ще ви позволят да покажете на потенциалния ви работодател, че бързо ще съумеете да допринесете към организацията.

Топ 3 “преносими” умения

Комуникация

Това е едно от най-важните умения, търсени от работодатели. Тази категория включва както писменна, така и устна комуникация. Уменията ви за общуване ще бъдат тествани ежедневно на работното място – от срещи с колеги, до презентации, писане на доклади и дори общи разговори с колеги.

Благодарение на уменията ви по комуникация, ще може да споделите с останалите идеите, които имате и да ги мотивирате те да станат приоритет за екипа, в който работите.

Когато общувате, независимо дали в писменна или устна форма, е изключително важно да мислите за публиката ви и това по какъв начин те биха предпочели да получат информацията, която искате да им предадете.

По време на следването ви вероятно ще имате много възможности да упражнявате тези умения с писането на есета, групова работа и презентации. Но ако търсите допълнителни възможности да развиете тези способности, включете се в клуб по интереси в университета или намерете българска организация, която ви дава възможност да доброволствате на място и да помагате на България от разстояние.

Потърсете възможности, които ще ви позволят да добиете опит в различни видове общуването – от работа в екип, до публично говорене и писане на убедителни имейли.

Важно е и да умеете и да разговаряте с колеги на ежедневни теми. Това ще ви позволи да спечелите доверието им и да завържете стабилни работни връзки. В началото, тези разговори може да ви се струват малко неестествени, но най-добрият начин да се подготвите за тях е просто да излезете извън зоната си на комфорт и да не се притеснявате да попитате някой състудент, с който до сега не сте разговаряли, как е минала вечерта му или дали има планове за уикенда например.

 Организация

Умението да организирате времето си и да се справяте с всички задачи, които имате в рамките на поставените крайни срокове, е изключително важно, както по време на следването ви, така и в бъдещата ви кариера.

Някои от тактиките, които ще ви помогнат да разиете тези умения, са разграфяването на времето ви и разбиването на големи задачи на по-малки. Използвайте хартиен органайзер или онлайн календар и запишете всички крайни срокове, които ви предстоят. След това запишете всички задачи, които трябва да свършите, и отбележете кога ще ги свършите.

Друг метод на организация, който може да изпробвате, е да направите списък с всичко, което трябва да свършите и срещу всяка задача да запишете дали е спешна или дали може да почака. Вероятно в списъка ви ще има и неща, които не е задължително да свършите и може да оставите за края, ако ви остане време.

Помнете, че времето ви е ограничено и не се захващайте с прекалено много неща, които не може да свършите.

Работа в екип

Умението да работите с други е изключително важно за потенциални работодатели, тъй като са много малко работните позиции, на които няма да ви се наложи да общувате с колеги ежедневно.

За да се справяте успешно с работата в екип е важно да комуникирате добре, да спазвате обещанията си и да преговаряте успешно, за да може да разрешавате спорове. Умението да слушате също е изключително важно, за да работите ефективно в екип.

Следването ви вероятно ще включва елементи на групова работа, които ще ви помогнат да развиете тези умения и да помислите над това, кои елементи от работата в екип може да подобрите. Често във Великобритания груповата работа включва и есе, което всеки предава индивидуално, в което описва как е протекла работата и как процесът би могъл да се подобри. Това е чудесна възможност да придобиете реална представа от това как би изглеждало работното ви ежедневие и взаимодействията ви с колеги.

Отделете време по време на следването си да развиете тези три “преносими” умения и ще извлечете ползи от тях за дълги години напред, както в професионалния, така и в личния ви живот

 Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top