fbpx
Начало » България » Удължават срока за въвеждане на едносменен режим в училищата във Варна и София

Удължават срока за въвеждане на едносменен режим в училищата във Варна и София

  • bobi
  • 05 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Удължават срока за въвеждане на едносменен режим в училищата във Варна и София

Срокът за преминаване на всички училища в страната към едносменен режим на обучение вероятно ще бъде удължен и след първоначално заложения – до 2021 година.

Корекцията във времето ще засегне основно най-големите градове, като София и Варна например. А причината – според образователния министър Красимир Вълчев, тепърва на тези места трябва да се изграждат нови и да се преустройват стари училищни сгради, или пък да се намалява приемът, предаде репортер на Moreto.net.

„Реформата трябва да се реализира на всяка цена. С някои общини обаче ще направим индивидуален план, който от една страна да бъде реалистичен, а от друга – амбициозен. Защото ако отложим за по-късна дата – до 2030-та например, много вероятно е да не сме направили достатъчно крачки“, коментира Вълчев, който днес откри реновираната сграда на Колежа по туризъм в морската столица.

Малко по-късно шефът на Дирекцията по образование в кметската администрация на Варна Лилия Христова обясни, че на местно ниво вече е сформирана работна група, която ще трябва да състави програма. Според нея въпрос на управленско решение ще бъде как точно ще се процедира – на места ще трябват нови пристройки, на други пък – изцяло нови сгради.

Въпреки това, Лилия Христова уточни, че училищата във Варна са с по-висок процент на запълнени места от тези в София. „Имаме много ученици, регистрираме и приток на деца, които не са родени във Варна, но са дошли тук с родителите си от други градове. Ние пък сме длъжни да ги поемем“, добави тя.

Източник: http://www.moreto.net

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top