fbpx
Начало » България » Удължаването на учебната година не е неизбежно

Удължаването на учебната година не е неизбежно

  • bobi
  • 30 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Удължаването на учебната година не е неизбежно

Вариантите за приключването на учебната година все още са няколко, каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат мерките, подчерта той. „Ако имаме 2-3 седмици накрая, няма нужда от удължаване. Някъде може би ще трябва повече часове да се вземат – например практики в професионалните гимназии.”

Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, каза Вълчев. И обясни: „Най – много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец”

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

„Едно е да възстановим в началото, друго – в края на май, трето – юни месец. Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите – тези, които са по-рано, при възстановяване през май месец, дори в края на април”, очерта възможното развитие на ситуацията Красимир Вълчев.

По най-важния за родители и ученици въпрос дали ще отпаднат матурите и изпитите, министърът на образованието заяви: „Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“. По думите му абитуриетнските балове вероятно ще са през юли.

Голяма част от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда, но има такива, които не могат да се проведат. „Ще трябват на някои 5, на други – 10 или 15 дни за приключване на учебната година. Необходими са няколко дни за оценяване – годишно, срочно”, уточни просветният министър.

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96 на сто от училищата.

„В момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е разумното. Все пак всички скочихме в ситуация, се озовахме в ситуация, която беше неочаквана, непредвидена. Трябваше дозирано да направим крачките, в това число и с оценяването”, коментира просветният министър.

Всички излязоха извън коловоза, в който обикновено работят, посочи Вълчев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top