fbpx
Начало » България » Увеличава се броят на учениците от семейства с ниско образование

Увеличава се броят на учениците от семейства с ниско образование

  • bobi
  • 16 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Увеличава се броят на учениците от семейства с ниско образование

Увеличил се е броят на учениците от семейства с по-ниско образование, за първи път те са повече от другите. Това обяви в ефира на „Нова телевизия“ министърът на образованието Красимир Вълчев в първия учебен ден. Допълни, че досега, при предишните поколения, се е увеличавало общообразователното ниво на родителите.

Министърът посочи, че от тази учебна година за пръв път всички социални помощи се обвързват с посещаването на децата на училище. Той каза още, че нито една мярка за вкарване на децата от проблемни семейства в училище не е достатъчна. Това е и причината да се изготви този механизъм за включване на учениците чрез посещения по домовете от групи, които се състоят не само от социални работници и представители на общините, а и от учители.

Вълчев обясни, че недоволството от тази мярка не може да се нарече протест. „Това са групи, които протестираха срещу Стратегията за детето. Няколко учители, които никога не са ходили на обходи, инициират това. Много жалко, че това беше подкрепено от опозицията, което прави акцията и политическа“, обясни министърът.

Той посочи, че в момента са нужни „чрезвичайни усилия“ за вкарване на децата в училище, защото има няколко „изпуснати“ поколения.

По данни на министерството родителите на 19 хил. деца не желаят да ги образоват, а за други 25 хил. деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят, няма данни къде живеят.

Източник: https://www.dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top