fbpx
Начало » България » Увеличават се учениците и работодателите, включени в дуално обучение

Увеличават се учениците и работодателите, включени в дуално обучение

  • bobi
  • 19 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Увеличават се учениците и работодателите, включени в дуално обучение

На този етап са предвидени 1,5 млн. лева за стипендии на учениците от дуалната форма на обучение за следващата година. Предвиждаме да ги увеличаваме, но учениците не са толкова много. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на форума „Ценности и образование“, предава БТА.

За първи път са гласувани такива средства за стипендии на учениците от дуалното обучение, допълни министърът и посочи, че дуалната форма на обучение трябва да се разширява.

Предстои да започне и проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ДОМИНО 2, като ще се създадат допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение, съобщи Вълчев. По думите му добрата новина е, че се увеличават учениците, паралелките и работодателите, включени в дуалната форма на обучение. Министър Вълчев припомни, че наскоро бяха направени и законодателни промени.

„Дуалната форма на обучение е възможност да върнем част от позагубената репутация на професионалното образование“, коментира просветният министър.

Той заяви, че днес пазарът на труда показва, че позициите, които изискват професионално образование и професионално техническо образование, ще са с най-висок ръст на доходите и с най-голямо търсене. Затова трябва да мотивираме повече деца да се включат в професионалното образование, отбеляза той.

Министерството на образованието разработва проектна стратегия за възпитателната работа в училище. В момента образователните институции осъществяват възпитателна дейност, но нейният параметър не е дефиниран, каза министър Красимир Вълчев.

„В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност“, коментира още министърът.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top