fbpx
Начало » Бакалавър » Туризъм и Хотелиерство – Много възможности и приятен учебен процес

Туризъм и Хотелиерство – Много възможности и приятен учебен процес

  • bobi
  • 18 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Туризъм и Хотелиерство – Много възможности и приятен учебен процес

Туризмът е от онези специалности, чието споменаване обикновено предизвиква приятни асоциации. Упражняването на професията обаче е свързано с изключителни личностни и професионални умения, усвояването на които определя степента на успеха на всеки, захванал се с изучаването на тази университетска програма.

В последните години у нас често говорим за потенциа­ла на страната ни за развитие в областта на туризма. Студентите получават знания за особеностите на вътрешния и международния туризъм, хотелиерството и ресторантьорството, туристическите пазари, туристическите ресурси, туроператорите, видовете туризъм. Точно това е и причината да се налага да говорим все по­сериозно за нуждата от подходящо образование на кадрите, заети в този сектор.

Хотелерството е е сравнително нова специалност, която е тясно свързана със сферата на туризма. Докато в България програмите в областта не са широко разпространени, в чужбина и в конкретни страни хотелският мениджмънт е предпочитана опция от хиляди студенти от Европа и света. Ще срещнете наименования като ”Hotel and Hospitality”, “Hotel Management”,”Leisure Management”,  както и редица по-специализирани програми в областта на ресторантьорството и организирането на събития. Най-общо обучението по хотелиерство e вид образователна степен по бизнес администрация, но с ясна насоченост към туризма и управлението на хотелския бизнес. То включва изучаването както на общи предмети като счетоводство, финанси, маркетинг, човешки ресурси, пиар, бизнес стратегия, така и на по-конкретни като логистика, кулинария, събитиен мениджмънт, производство на храни и напитки и т.н.

Кратка история

Хотелският мениджмънт като отделна специалност се заражда в Швейцария. През 18. век алпийската държава е водеща туристическа дестинация, отличаваща се с високо качество и внимание към детайла. Неслучайно и образователни програми в сферата на туризма възникват именно там и по-конкретно в следствие на нуждата от систематизиране на хотелското управление. Университетът École hôtelière de Lausanne (EHL), създаден през 1893 година, поставя началото на обучението в сферата на хотелиерството. И до днес EHL е един от лидерите в света по такъв тип образование. След него редица други специализирани висши училища отварят врати в Швейцария. По-късно образователни програми по туризъм и по-специално по хотелиерство възникват и в много други университети по цял свят. Днес съществува разнообразие от бакалавърски и магистърски програми, съчетани с възможности за стажове и кариера във водещи хотели.

Особености на специалността туризъм

В много областни градове на България има професионални гимназии по туризъм, които подготвят кадри за нуждите на бранша още на ниво средно образование. Съществуват обаче различия между средното и висше образование по специалността. Училищата обикновено подготвят кадри за оперативните дейности в рамките на индустрията –  готвачи, специалисти по кетъринг и т.н.

Завършилите висше образование по туризъм пък получават и обширна икономическа подготовка и придобиват важни умения в сферата на мениджмънта. Ако искате да учите специалност туризъм, ще трябва да помислите и в каква област да специализирате. Повечето училища предлагат най­масовата и търсена специализация – Hotel and Hospitality Management или Leisure and Tourism Management. Съществуват обаче и тясно профилирани програми, които ще ви направят професионалисти в области като Restaurant Management, Tourism Management, Event Management, Sport Management.

Какво можете да работите с такова образование?

Придобитите знания по бизнес комуникации, специализираната и технологична подготовка по хотелиерство и ресторантьорство, счетоводство и контрол, организация и управление на туристическото обслужване, умението за създаване на контакти чрез два или три чужди езика позволяват на завършилите специалността да заемат длъжности като: мениджър в хотелиерската или ресторантьорската дейност; завеждащ туроператорска или туристическа агенция.

Извън сферата на хотелиерството хората, завършили туризъм, могат да се реализират и в други компании, в отдели „Маркетинг”, „Реклама”, „Бизнесконтакти”, „Конгресен туризъм”, „Продажби” и т.н.

ТОП 10 университети в България по туризъм

Класиране Висше училище Град
1 Аграрен университет· Пловдив
2 Варненски свободен университет Варна
3 Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий· Велико Търново
4 Висше училище по мениджмънт Варна
5 Икономически университет – Варна Варна
6 Колеж по туризъм – Благоевград Благоевград
7 Лесотехнически университет – София София
8 Международно висше бизнес училище Ботевград
9 Нов български университет София
10 Пловдивски университет „Паисий Хилендарски· Пловдив

Източник: МОН           

Хотелски мениджмънт в чужбина

Швейцария определено е начело на класацията за най-престижно и качествено обучение по хотелиерство. Швейцарските традиции залагат на обучение с практика, преминаващо от най-ниските до най-високите функции на един хотелски бизнес. Програмите включват задължителни стажове в едни от най-известните хотели и ресторанти в света. Основен недостатък на швейцарското образование обаче са високите такси в порядъка на 16,000-30,000 евро на година. Като прибавим и високия стандарт на живот, швейцарските училища по туризъм се оказват не особено достъпни за българския кандидат-студент.

За щастие, в Европа съществуват подходящи алтернативи като Холандия и Франция, които са разработили чудесни програми по швейцарски модел с много по-достъпни такси. В Холандия, например, се намира един от най-предпочитаните университети за получаване на образование по туризъм – Hotelschool The Hague. Университетът разполага със свои хотели и ресторанти в Хага и Амстердам, в които студентите имат възможността да се обучават на практика на всички тънкости в професията. Бакалавърската програма е с продължителност 4 години и е на обща стойност 19,700 евро заедно с всички практически обучения.                     

ТОП 10 университети – Hospitality and Leisure Management

Класиране Висше училище Държави
1 Ecole hôtelière de Lausanne Швейцария
2 University of Nevada – Las Vegas САЩ
3 Les Roches International School of Hotel Management Швейцария
4 Glion Institute of Higher Education Швейцария
5 The Hong Kong Polytechnic University Хонг Конг
6 Hotel School The Hague Холандия
7 Swiss Hotel Management School Швейцария
8 University of Surrey Великобритания
9 Oxford Brookes University Великобритания
10 Bournemouth University Великобритания

Източник: QS World University Rankings 2019

Как се кандидатства

С две думи – стандартната процедура. Независимо дали говорим за България или чужбина, за специалност Туризъм рядко има специализирани изпити или усложнени процедури за прием.

За кандидатстване в чужбина приемът обикновено е по документи, но, разбира се, трябва да имате и съответните познания по чужд език. Те са доказват с езикови сертификати, които трябва да отговарят поне на ниво В2 по Общоевропейската езикова рамка, независимо за кой език става дума. Някои държави се славят с по-силно обучение по туризъм от други.

Съветът е да проверите точните изисквания на избрания университет. В най-престижните програми в Швейцария например приемът може да бъде много селективен и кандидатите се отсяват и чрез интервюта. Стандартно бакалавърските програми в чужбина са с продължителност 3 или 4 години, които включват поне един задължителен стаж, а магистърските – една или две.

Професионална реализация

Квалифицираната подготовка на завършилите специалност “Туризъм” се постига в рамките на фундаменталната, специализиращата и практическа подготовка чрез задължителни, избираеми и факултативни дисциплини и практическо обучение по време на следването, изразяващо се в провеждането на учебна практика в:

  • туроператорски и туристически агентски фирми;
  • туристически обекти;
  • държавната и общинска администрация;
  • туристически сдружения и други неправителствени организации.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top