fbpx
Начало » България » Трябва ли децата да работят лятото? Вижте отговора…

Трябва ли децата да работят лятото? Вижте отговора…

  • bobi
  • 24 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Трябва ли децата да работят лятото? Вижте отговора…

Спомням си моята първа работа. Бях ученик, исках да спечеля малко пари. Хванах се да работя в интернет доставчик. Лепях плакати с един приятел. Единият носеше кофата с лепилото, другия лепеше. Обикаляхме по целия квартал и мажехме лепило в жегата. Беше доста неприятна работа, но бяхме щастливи и доволни – изкарвахме си пари. Не продължихме дълго, но пък изкарахме по някой и друг лев за лятото. Най-вероятно сме ги изхарчили за глупости, но си бяха наши тези пари. Видяхме колко трудно се изкарват пари.

То това е и основната идея на работата при тинейджърите. Ясно е, че са неквалифициран персонал и едва ли ще бъдат мениджъри, но така те оценяват парите. Оценяват колко трудно се изкарват тези хартийки в днешно време. Как накрая на деня си уморен от многото работа. Виждаш много – трудът възпитава. Така се говореше навремето от възрастните. Дали е така – може да поспорим доста, но е факт, че който работи – само той знае, че парите не идват лесно.

Има доста видове детство и отглеждане на деца. Едните живеят охолен живот, заради родителите си. Другите живеят труден и беден живот, отново заради родителите си. Всеки вижда нещата през своята призма. Всеки родител също вижда бъдещето на детето си през своя опит и възприятие. Затова родителят може да му забрани да работи, а други могат да подтикнат и да подкрепят детето им. Няма правилно и грешно решение – има само различно мнение и различен прочит на живота.

Като цяло децата е хубаво да видят от малки, че парите не са даденост, че за всеки един лев човек се бори. Дори милионерите се борят постоянно за парите си. Някои губят много, други печелят. При всички случаи и те се борят, макар че при тях е в други количества.

Парите са основна част от живота ни. За съжаление много често качеството на живот се определя от количеството пари в джоба ни. Затова е хубаво и нашите деца да го знаят това. Вече похватите на родителите са различни. Някои им говорят, други ги пускат да работят. Подкрепям и двете страни. Наистина от една страна е хубаво детето малко да поработи и да се сблъска с живота, от друга страна пък е хубаво да си изживее пълноценно детството и тинейджърството, защото тогава се правят красиви спомени и моменти. Тотално необезпокоявани от нищо. Светът е пред тях и трябва да му се насладят с две ръце. Както се казва – после искат или не искат – цял живот ще работят.

Животът наистина калява. Единствено съм против родителите да държат децата си под някаква пелерина и да не разкриват пред тях какво представляват трудностите. И изведнъж – бам – сблъскват се и не могат да се осъзнаят какво им се случва. Доста деградивно.

Има и един друг тип деца – тези, на които им се налага да работят. Казвам за съжаление, защото няма нищо по-тъжно от това едно дете да трябва да пренебрегне детството си и да се налага да работи, защото трябва – било то, защото живее в огромна бедност, било то, защото има болен роднина или заради сходно. Ако трябва да погледна трезво на това – не съм сигурен, че такава ситуация калява психиката… Може би я разбива, защото нещо не е наред с теб – нещо не е както трябва… Подложен си на огромен стрес тогава, когато напрежението трябва да е минимално. С годините стреса доста често се покачва с повечето отговорности. За това не знам дали психиката се калява така… Отново е въпрос на възгледи.

Много обичам една фраза – „На всички ни се случват еднакви неща – само че по различно време и с различни хора.“ Това изречение обобщава всичко, което искам да кажа – животът е пъстър, но доста от нещата са сходни. Затова не се притеснявайте, ако на вас са ви се случили прекалено рано някои неща или още не са. Така ще бъде и с децата ви –на някои ще им се наложи по-рано да се сблъскат със света, на други по-късно. Изводът е просто да подкрепяме децата, да виждаме какви са техните интереси и техните борби и да ги подкрепяме… Ако искат да работят – добре – работата учи. Ако искат да изживеят детството си – подкрепете ги. Детството формира доста от майнд сета… Подкрепяйте!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top