fbpx
Начало » България » Трябва ли да има изпращания на абитуриентите?

Трябва ли да има изпращания на абитуриентите?

  • bobi
  • 14 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Трябва ли да има изпращания на абитуриентите?

Балове няма да има тази година през май и юни. Такова е официалното решение след среща на премиера Бойко Борисов с представители на завършващите. Но изпращане на абитуриенти ще има при спазване на строги противоепидемични мерки.

По темата коментира и директорът на 119 СУ Диян Стаматов. Според него организацията на изпращането в условията на пандемия ще е трудна.

Тази новина е радостна, но и трудна за реализиране, защото организацията  ще изисква много сериозни спазвания на мерките за безопасност, на отдалеченост един от друг и в същото време да има емоция. Именно това синхронизиране на двете ще доведе до затруднението„, посочи той.

Организацията е традиционното влизане в класните стаи да отпадне и събирането ще се състои в училищните дворове. Ще присъстват само випускници, без гости. Но не всички зрелостници ще присъстват. Някои няма да отидат на собственото си изпращане заради ситуацията.

„Трябва да се мисли за балове, изпращане след матурите. Ако се направи сега, повечето хора няма да дойдат. Учителите също. За мен най-важната част е да се съберем като за последно заедно в училище и да си кажем довиждане с учители както подобава. Ако това сега не е възможно, то смисълът се губи“, коментира ученичка. За нея учениците трябва да се подготвят за матурите и затова приоритетът им не трябва да бъде изпращането.

Дарина, която е ученичка в 12-ти клас и беше на среща с премиера Бойко Борисов по казуса с изпращането, също даже своя коментар от срещата.

„Разбрахме се, че ще бъдем само 12-ти клас, няма да има роднини. Ще се спазват мерките, които трябва, за да не се предаде вируса. Искаме изпращането да се проведе по най-културния начин. Броенето до 12 е традиция, но ще я направим по възможно най-културния начин и няма да има безредици.“, поясни ученичката.

Диан Стаматов направи и заключение, че доста от учителите са над 50 години те влизат в рисковата група. Това означава, че ще са подложени под риск.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top