fbpx
Начало » България » Трябва да научим децата си да ценят и използват по най-добрия начин средствата, които родителите им предоставят.

Трябва да научим децата си да ценят и използват по най-добрия начин средствата, които родителите им предоставят.

  • myotova
  • 13 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за Трябва да научим децата си да ценят и използват по най-добрия начин средствата, които родителите им предоставят.

Йоанна Симеонова е родом от Свищов, завършила е бакалавър „Финанси“ в СА Д.А. Ценов и две магистратури в София. От дълги години живее и работи в София по специалността си. Преди се е занимавала с финанси в start-up компания, а в момента е финансов анализатор в американска компания.

Бихте ли се представили с няколко думи за нашите читатели?

Казвам се Йоанна, на 33 години, родена съм в Свищов, но повече от 10 години живея и работя в София. Завършила съм бакалавър „Финанси“ в СА Д.А. Ценов в Свищов, имам и две магистратури (Бизнес планиране и Финансов мениджмънт). Профилът ми изцяло е насочен към Финансовата сфера, това ми е и образованието и работната среда, в която се чувствам в свои води. В момента съм финансов анализатор в известна американска компания, занимаваща се с облачни изчисления и технологии за виртуализация, преди това бях седем години част от финансовия отдел на start-up компания за спортни придобивки.

Каква е разликата между финансите и счетоводството? Вие кое предпочитате и защо?

Те са взаимно свързани понятия и области, счетоводството е разбира се доста важна част от финансите. Финансите включват в себе си и различни методи и начини за набиране на средства, проследяемост на тяхното най-ефективно използване и разбира се анализи. Ето защо финансовия отдел, включващ понякога в себе си и счетоводния е едно от най-важните звена в една компания. Разбира се не на последно място и хората, които стоят зад тези процеси са също толкова значими. Те често съветват мениджмънта на компанията за рискове и , възможности.

Разкажете ни повече за страстта Ви към финансите/счетоводството? Какво Ви носи тази работа? Как решихте да се  занимавате точно с това?

Всъщност аз още от ученическите си години знаех, че това е моето бъдеще. Учих в чудесна търговска гимназия, където още от там се профилирах. След това дойде и съвсем нормално висшето ми образование като продължение на гимназиалния цикъл. Разбира се опита е това, което дава реални представи за измерението на една професия, но и образованието не е за подценяване. В днешно време е много важно във всеки един момент да си със сверен часовник за случващото се в сферата, в която работиш и да се интересуваш от промените, за да си успешен.

Ако трябва да обясните на дете работата си, как бихте я описали?

Това ми се случва често, тъй като имам дъщеря на 4г., която задава подобни въпроси.

Най-лесно е като й кажа, че мама работи с числа, с пари и с документи. Разбира се доста често чува и понятията дебит, кредит, парични потоци, така че определено от малки децата научават доста терминология покрай родителите си.

Разкажете ни умее ли българинът, според Вас, да управлява добре своите лични и бизнес финанси?

Мисля, че винаги има какво да се желае, но всичко трябва да започне в ранна детска възраст, още от училище. Трябва да научим децата си да ценят и използват по най-добрия начин средствата, които родителите им предоставят, а след това да ги научим и да се трудят.

И за финал – какво бихте искали да посъветвали нашите читатели?

Мога да ги посъветвам да следват мечтите си, но да мислят разумно и последователно. Успехът не закъснява!

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top