fbpx
Начало » България » Трябва да има час по киберсигурност в училище

Трябва да има час по киберсигурност в училище

  • bobi
  • 29 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за Трябва да има час по киберсигурност в училище

Преживяваме нов преход-дигитален. Това обясни пред БНР Ростислав Петров,  председател на Българската Асоциация на Сертифицираните Етични Хакери.

През последните два дни училищата в София, Варна, Бургас, Сливен и Плевен бяха засегнати от заплахи за поставени бомби. Учебните занятия се прекратяваха за 24 часа. Сигналите бяха подадени в учебните заведения по имейл.

Това го отчитам не като атака, а като проба. Когато се правят атаки, повечето са на техническо ниво. Но ние не сме подготвени за дигиталния преход.  Ясен знак за това са кибер атаките срещу НАП и  ЦИК, които с лека ръка пренебрегнахме“.

Ростислав Петров смята, че трябва бързо да се предприемат необходимите мерки за защита. Началото трябва да се постави с въвеждане на поне един час по киберсигурност в училищата, убеден е експертът.

„Децата по цял ден са на мобилните си телефони. Те са бъдещето на страната. Когато знаят как да се защитават и са придобили дигитална хигиена още в началните класове, тя ще бъде спазвана и след години. Те ще я пренесат на работното си място.  Трябва да се изгради навик в нашето общество“.

Друга мярка, според Петров, е да започне да се филтрира трафика на критичните инфраструктури през центрове за сигурност.

„Трябва се впрегне човешкият ресурс, заедно с изкуственият интелект и модерните технологии, за да се повиши сигурността. Секюрити центровете са съвкупност от много защитни механизми. Там се преценява кой имейл да бъде допуснат. Имат вградена база данни, която се актуализира. Когато потребителят е обучен, той също може да прецени дали този имейл е истински“.

С атаките в училищата експертът предполага, че  се прави опит за изостряне на напрежението, което вече съществува в обществото ни. Той не изключи възможността да има и политически елемент. Петров обаче смята, че е трудно е да се намерят хакерите, които са извършили акцията.

Те се крият зад прокси сървъри. Може да са в държава, където няма установен ред за подаване на информация. Възможно е да се използват и зомби компютри“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top