fbpx
Начало » България » Трудностите при онлайн уроците са при малките ученици

Трудностите при онлайн уроците са при малките ученици

  • bobi
  • 11 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Трудностите при онлайн уроците са при малките ученици

Проучване на община Пловдив показва, че повечето учители и ученици в Пловдив подкрепят дистанционното обучение и са доволни от начина, по който минава.

В Пловдив има общо 52 общински училища. От тях 4 са начални,  22 – основни училища, 1 Обединено училище, 18 СУ (средни училища), 5 профилирани гимназии (3 езикови, математическа и хуманитарна) и 2 професионални гимназии. Общият брой на учениците в общинските училища е 33 303

Трудностите са за по-малките ученици, които търсят доста често помощ от родител. Родителите, от своя страна, дават каквото могат като принос за образованието на техните деца и дават положителна оценка за онлайн обучението, защото имат по-голям контрол върху заниманията на децата си.

„Извънредното положение даде огромен шанс на българското училище да се дигитализира бързо и да смени начина на преподаване, като го направи по-ефективен и интересен за децата“, коментира ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. Според него по време на дистанционното обучение българските учители натрупаха огромен опит, от който трябва да се възползваме. „През последните два месеца сме свидетели на революция в образованието, което е повод да окуражим преподавателите да продължат да правят иновации и във физическата среда в училищата“, смята още Стоянов.

Проучването ни дава отговор и как преминава дистанционното обучение. Оказва се, че се провежда по различни начини, като симулирането на реален урок с видео връзка е един от по-малко използваните начини, които прилагат почти 2000 учители. От тях само 31 учители не осъществяват дистанционо обучение. 1362 персонални устройства са осигурени от училищата, като в 9 от училищата на всички учители са предоставени служебни устройства. Само едно училище не е осигурило на нито един учител служебен лаптоп или таблет (СУ „Симон Боливар“). 1456 учители ползват личните си устройства, защото не разполагат със служебни и само 4 учители не разполагат нито със служебно, нито с лично устройство.

Пловдив се оказва един от пионерите в дигиталното обучение като всички общински училища в града осъществяват дистанционно обучение, като 50 училища (96%) използват Google G-Suite for Education, 2 – Microsoft Office 365, а  6 училища използват и двете платформи.Наред с горепосочените платформи в 12 училища се използват и Shkolo.bg, АдминПлюс, ZOOM, Skype, Viber.

За щастие почти всички ученици имат лични устройства като компютър, телефон или таблет и така осъществяват дистанционното обучение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top