fbpx
Начало » България » Три сребърни медали за България по информатика от олимпиада

Три сребърни медали за България по информатика от олимпиада

  • bobi
  • 23 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Три сребърни медали за България по информатика от олимпиада

Броени дни след като състезателите от младшата състезателна група представиха България на Европейската младежка олимпиада по информатика и спечелиха 5 сребърни и 2 бронзови медала, дойде ред за представянето и на по-големите. Между 13 и 19 септември виртуално се проведе Международната олимпиада по информатика (IOI), а официалните резултати станаха ясни по-рано днес.

Най-престижното състезание в областта, създадено от България през 1989 г. в Правец, днес предизвиква най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят.

Тази година домакин на състезанието бе Сингапур, а “домакин” от българска страна е Софийската математическа гимназия, където бяха ситуирани информатиците. Самите състезателни дни бяха 16 и 19 септември 2020 г.

Родните състезатели поддържат изключително високо ниво, като и тази година се “завръщат” с медали, в случая – три сребра:

  • Андон Тодоров, 10 клас, СМГ – сребърен медал
  • Мартин Копчев, 10 клас, ПМГ Габрово – сребърен медал
  • Георги Петков, 10 клас, ПЧМГ София – сребърен медал
  • Стоян Малинин, 11 клас, ПМГ Хасково

Ръководители на отбора за IOI ‘20 са гл.ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Илиян Йорданов (ФМИ на СУ). СМГ предостави компютърна зала и където освен състезателите и ръководителите на отбора, проктори бяха Петър Петров и Евгени Василев.

“В неофицалното отборно класиране по точки, българският отбор се нарежда на 20-о място. Запазваме 5-тото място в класирането по медали за всичките проведени досега олимпиади.”, споделиха ръководителите.

За Мартин това бе трета подред МОИ, като в момента се състезава и като част от националния отбор по математика. Той е носител още на сребърен и бронзов медали от МОИ и куп други отличия от различни състезания. За Стоян това е дебют в този формат, а Андон и Георги са участвали в Младежките балканиади и Европейските младежки олимпиади през последните три години.

За следващото, 33-о издание на  IOI, са запазени датите 20-27 юни 2021 г., когато по план домакин ще остане Сингапур, а през 2022 щафетата ще бъде предадена на Индонезия.

За всички издания на МОИ до момента българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 111 медала – 27 златни, 46 сребърни и 38 бронзови. Любопитен е фактът, че в топ 100 на състезателите на МОИ има общо 7 българина, като вече няколко години второто място в света се държи от възпитаника на СМГ Христо Венев, носител на 4 златни и 1 сребърен медал. С тези свои успехи той измести шуменеца Румен Христов, който заема шесто място в ранглистата. 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2020 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 969 медала179 златни, 346 сребърни, 444 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top