fbpx
Начало » Бакалавър » Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

  • bobi
  • 13 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

„Проблемите с управлението на водите у нас се трупат последните години, резултатът се вижда и по многото проблеми с наводненията сега в страната, но изненадващо е, че през зимата има обилни валежи, а не на сняг“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР доц. д-р инж. Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

„Тенденциите последните години са, че зачестяват интензивните валежи, а се удължават периодите на суша, тоест пределно ясно се откроява необходимостта от адекватно регулиране на водните ресурси и тяхното адекватно управление“, заяви инж. Филков.

„Същевременно последните години няма достатъчно кандидати за хидроинженери. Факултетът в момента обучава едва 30 на сто от това което е обучавал през изминалите години. 245 студенти са се записали в нашия факултет – от тях 180 в редовна форма на обучение, 66 в задочна форма. Въпросът е, че преди 10 години тяхната бройка е била 720 души“.

„Обучението е по специалностите „Водоснабдяване и канализация“ и новата специалност „Хидростроителство“. Проблемите за липсата на интерес към такива специалности са много. Последните 10 години в целия ЕС спада интересът към инженерните специалности.

Причината е, че „псевдоспециалисти“ казваха, че язовирите били причина за наводнения, другият момент е отношението на държавата – от една страна защити специалността „Хидростроителство“, (като освободи от такса за обучение студентите – бел. ред.), от друга страна заплащането на тези специалисти след това не е високо за младите хора. Става въпрос работа в експлотационните дружества като ВиК операторите и „Напоителни системи“ ЕАД – там заплащането е незадоволително и младите хора отиват в частния сектор“, коментира доц. Петър Филков.

„За пример Съюзът на ВиК операторите в България от 4 години дава стипендия на студенти от специалността, ако останат после да работят в някое от дружествата, но аз не знам някои да се е отзовал на тази възможност“, поясни още специалистът.

По думите на доц. Филков сега с онлайн обучението за инженерите те ще научат по-малко от своите колеги, ще им бъде по-трудно да се впишат в работна среда.

„Но пък висшето образование не е наливане на знания с фуния, то е възможност на всеки един млад човек и студент сам да положи необходимите усилия и да усвои материала, който им се предоставя. Три пъти са намалели студентите в инженерните специалности, а с една четвърт преподавателите. А факултетът има 70-годишна история. Ние сме били водещи в областта на хидромелиорацията и хидростроителството и една от най-развитите държави в тази сфера и сме строили по цял свят“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top