fbpx
Начало » България » Трагедия: Над 3000 деца растат без родители в България

Трагедия: Над 3000 деца растат без родители в България

  • bobi
  • 08 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Трагедия: Над 3000 деца растат без родители в България

Без излишни думи. Директно да погледнем статистиките – 3325 майки са поискали да изоставят децата си за изминалата 2018-та година. Това показва прокверка в Агенцията за социално подпомагане.

Страшна статистика! 3325 деца оставени в дом! Ето обаче след това и добра статистика отново от Агенцията за социално подпомагане – 1773 жени са си взели децата обратно. Агенцията обаче мълчи дали няма втори или трети отказ от родителска грижа.

3325 майки оставят децата си… Просто престъпление. Веднага обаче търсим и другата статистика – ако се остави дете в „Дом“ – искаме да видим и колко деца са осиновени за същата година. Проверяваме и намираме статистика от българска асоциация „Осиновени и осиновители“. Там Желязка Иванова споделя статистиката – осиновените деца за годината са 539.

Още една грозна статистика от г-жа Желязка Иванова – Осиновяването се случва в по-големите градове. В малките населени места, по нейните думи, е тема табу.

И още една статистика – колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно се осиновява. Това отново идва като факти от асоциация „Осиновени и осиновители“. Според тях много често родители връщат осиновеното дете за повторно осиновяване т.е. някой друг да го осиновява за втори път, а те се отказват от него.

Това е много тъжна история, защото детската психика на децата е много крехка. Затова говори и Недка Петрова от Национален алианс за социална отговорност: „Възрастните влизаме в живота на детето и осиновителите трябва да са със съзнанието, че детето влиза завинати в живота им. Иначе рискуваме да им навредим.“

И една по-стара статистика от социалното министерство (статистика от далечната 2016-та година), но пък вярвам, че процентът не се е променил много. Според тях – 92% от българките смятат, че осиновяването е по-добра алтернатива от настаняване в центрове от семеен тип и дългосрочна приема грижа. Това е прекрасна статистика.

Въпросът са няколко. Защо от над 3000 деца, само малко над 500 са осиновени? Другите 2500 деца къде отиват? Какво се случва с тях?

Втори въпрос, на който не намерих отговор – колко от тези деца са роми и колко българчета? Това е важна статистика.

И трети въпрос – кога ще бъде направена по-улеснена процедура за осиновяване? Прекалено много хора се оплакаха вече, че искат да осиновят, но сякаш държавата върви срещу тях и администратично им пречи да направят това добро дело. В един женски форум бяха изписали пълните стъпки за осиновяване (една от жените беше осиновил) и бяха около 15 стъпки, които трябва да се направят, преди да осиновиш. Тези 15 стъпки се разтеглят изключително бавно и минава адски много време преди да осиновиш. Не бива да отказваме осиновителите, а напротив – нека ги насърчаваме.

Очакваме скоро статистиката за 2019-та. Надявам се да бъде по-положителна!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top