fbpx
Начало » Бакалавър » ТОП УНИВЕРСИТЕТИТЕ ЗА 2021-ВА!

ТОП УНИВЕРСИТЕТИТЕ ЗА 2021-ВА!

  • bobi
  • 10 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за ТОП УНИВЕРСИТЕТИТЕ ЗА 2021-ВА!

Всяка година QS World Universtity Ranking публикува световна класация на всички университети в света. Днес излезе и ранкингът за 2021-ва година.

Както виждаме, първите 10 университета са предимно от Великобритания и САЩ, като предимство имат САЩ. И все пак, има и едно изключение от великите образователни сили, а именно Швейцария. Те успяват да се класират в първата десятка с ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology.

Интересното е, че вече за поредна година Massachusetts Institue of Technology води класацията, а University of Oxford пада от четвърто на пето място.

Ако се чудите къде са другите световни сили,  Сингапур и Китай също намират място в близост до ТОП 10.

Няма спор, че САЩ е властелинът на най-добрите университети в света, но азиатските университети не са за подценяване и нищо чудно да ги срещнем от другата година в ТОП 10.

За Европа положението стои малко по-различно. Виждаме, че Великобритания успява да се класира на предните позиции следвана от Швейцария. Германия е третата европейска държава в класацията с Technical University of Munich на далечното 50-то място.

Любопитно е, че и България има своя представител в лицето на Софийския университет, които се нарежда на 601-650 място. Предходни години Софийският университет е бил на 751-800 място – през 2019-2020 г., а през 2018-2019 г. – на 801-1000. Сегашното място в класацията е най-високото за Софийския университет, като той е включен в класацията от 2014 г. насам. Изследователската дейност на университета е определена като висока.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top