fbpx
Начало » България » Толерантността преминава през умението за ненасилствена комуникация

Толерантността преминава през умението за ненасилствена комуникация

  • bobi
  • 18 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Толерантността преминава през умението за ненасилствена комуникация

Проект за училищна среда без агресия и активно участие на младите хора  в училищния и обществения живот,  чрез инструментите на ненасилствената комуникация се изпълнява от Националната асоциация на медиаторите (НАМ) в партньорство със столичния район „Лозенец“.

Като участници той обхваща Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ), Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ (ПГО), 35. СЕУ „Добри Войников“, 33. ЕГ „Света София“.

„Основната цел беше младите хора да се запознаят и ангажират с ненасилствената комуникация и най-вече да бъдат обучени как да я практикуват“, обясни пред Радио София Милена Гунчева – председател на НАМ.

За да има устойчивост в проекта са включени не само ученици, а и 8 млади учители.

В началото и в края на проекта е направено анкетно проучване с близо 300 деца от цяла София.
Резултатите са показали огромна необходимост да се разговаря с младежите. Около една трета от тях са изтъкнали, че пандемията им се е отразила негативно. В подобни случаи някои от децата се затварят, а други стават агресивни.

Националната финансово-стопанска гимназия участва във всеки етап на проекта, изрази задоволството си директорът на учебното заведение Мая Гешева.

По думите ѝ, присъствието на медиаторите в училище е било особено важно при вземането на решения при някои кризисни ситуации.

Влязохме в 33 класа. Въвеждащо обучение преминаха над 580 ученици, каза още Гунчева.

Гешева съобщи, че на заключителната кръгла маса се е родила идеята за изграждане на мрежа на медиаторите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top