fbpx
Начало » България » Технологията е направена от хората за хората и контролът е в нашите ръце

Технологията е направена от хората за хората и контролът е в нашите ръце

  • bobi
  • 16 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Технологията е направена от хората за хората и контролът е в нашите ръце

Георги Симеонов

е трета година студент в Coventry University със специалност “Компютърни науки“ 

Изкуственият интелект е тема, която набира все по-голяма популярност… Какво е „изкуствен интелект“?

Изкуственият интелект е дефиниран като: „наука за концепциите, които позволяват на компютрите да правят неща, които за хората изглеждат разумни.“. Основната хипотеза около която е изградена науката на изкуствения интелект е, че човешката инетелегентност може да бъде толкова точно описана, че да бъде симулирана от машина.

Ако млади хора искат да учат за „изкуствен интелект“ към какви специалности трябва да се насочат и защо?

В България специалностите, към които могат да се насочат, са Информатика, Софтуерно Инженерство или Компютърни науки. Те всички биха предоставили основите нужни на един човек тепърва навлизащ във индустрията, но в никакъв случай не биха били достатъчни. В чужбина се предлагат по-специализирани курсове, като роботика или “Machine Learning” (това е сравнително нова наука, която е съсредоточена около използването на алгоритми, които позволяват на програмите да се самообучават да изпълняват определени задачи). Най-добрият съвет, който може да бъде даден на младите хора навлизащи в индустрията, е да не разчитат изцяло на обучението в университета, защото макар и полезно, не би било достатъчно без проявяване на личен интерес и допълнително четене.

Изкуственият интелект е предсказан още от Джордж Лукса и Star Wars отдавна… А сега какво ли можем да си представим в бъдещето?

Преди 1973, когато „Моторола“ обявяват първия мобилен телефон, малко хора биха могли да си представят, че можеш да говориш с някой от другия край на света само с нещо, което можеш да сложиш в чантата си, а още по-малко биха си представили, че 40 години по късно това нещо е десетки пъти по-силно от тогавашните компютри и е голямо само колкото дланта ти. Със скороста, с която се развиват нещата и постоянните иновации във света на техниката, е трудно да се каже какво ново ще има утре, а какво ни чака в бъдещето е мистерия. Единственото, което знаем със сигурност е, че ще има огромно развитие и най вероятно след още 40 години ще има неща, за които не сме си и помисляли днес.

Има един сериал „Westworld”, в който роботите вече мислят като човеци и не осъзнават, че са роботи… Дали това ни чака?

Вероятността изкуственият интелект да достигне такова ниво, че да наподобява човешкия в близкото бъдеще, е минимална, но дори това да се случи, начина на мислене на компютрите е фундаментално различен от този на хората. Човек е способен да има собствени мисли. Всичко, което компютърът „мисли“, е или зададено от програмиста му или научено от информацията предоставена за изпълнението на дадена задача. Една програма няма оригинални и собствени мисли и не може да има. Ако на един робот задачата му е да се държи като човек, той би изучил хората и би мимикирал тяхното държание и мисъл. „Аз всъщност не съм човек.“ не би му минала през главата поради причината, че той би бил неспособен да има такава мисъл извън това, което му е казано или дадено като задание.

Трябва ли да се страхуваме от бъдещето? Имай предвид, че може да не успеем да контролираме роботите, както в сериала „Westworld”.

На кратко, не. Макар че със всяко нещо може да бъде злоупотребено, дори един зареден пистолет е безопасен, докато някой не реши да го използва. Той сам по себе си няма как да нарани никой. Подобна е ситуацията при роботите и изкуствения интелект, освен ако някой не реши да го използва с цел да нарани като например безпилотните дронове на САЩ, които се ползват за бомбардировка. Един робот сам по себе не би бил способен да нарани човек и дори ако собственика му реши да го използва с такава цел, той пак би имал пълен контрол над него. Много от тези страхове се повдигат от недостатъчното разбиране на самата тема. Например, главният изпълнителен директор на Тесла – Елън Мъск беше написал в Туитър, че скоро машините ще започнат да ни заменят, което много хора разбраха погрешно. Това, което се имаше предвид беше, че не машините ще ни изместят като индивиди, ами че ние ще започнем да ги ползваме за по-лесните задачи. Главни примери за това са продуктовите линии във фабриките, които са изцяло оперирани от машини, и в някой хранителни вериги по света като McDonalds почват да имат ресторанти, които са ръководени от машини и само-обслужване (с изключение на кухнята, разбира се ). Дори се вижда и в близкото бъдеще да няма нужда да се шофира с развитието на сферата на самоуправляващите се коли. Всичко това означава че ще има по-малко работа в ниско квалифицираните сфери и все повече позиции за хора, които да поддържат тези машини и да ги развиват допълнително. Технологията е направена от хората за хората и контролът е в нашите ръце.

В последната книга на Дан Браун „Произход“ и той набляга на изкуствения интелект и казва, че ние ще се слеем с роботите – вече си слагаме роботизирани ръце, крака, скоро ще започнат чипове да ни слагат в тялото… Звучи ли реалистично?

Да, това е нещо, което е реалност дори и днес, и със сигурност ще се разрастне още повече в бъдещето. Самата сфера, която се занимава с това, се нарича Human enhancement, а иммено преведено на български „Човешко Подобрение“. Подобрението е нещо, към което ние като хора винаги ще се стремим. Примерите, които са реалност днес, са изкуствените крайници, които се слагат на хора претърпели инциденти с работещи нерви в крайниците им. Нервите се закачат за изкуствен крайник и позволяват движение чрез сигнали от мозъка, точно както бихте движили истинска ръка. Друг пример са екзоскелетите, които се слагат на войници с цел да подобрят издържливостта и да увеличат силата им. „Сливането с роботите“ не трябва да е само външно. В момента са широко разпространени пейсмейкърите, които са уреди за регулиране на сърцето на хора с бавен или нерегулиран пулс.

Ако можем да си представим какво ще е след 100 години, какво можем да си кажем?

Какво ще бъде след 100 години е трудно да се каже със точност, но точно както преди 100 години хората биха казали че да говориш с някой в другия край на света от дома си е невъзможно, в следващите 100 години ще има много неща които в момента дори не можем да си представим. И ако някой ни ги каже днес, ние бихме му се изсмяли и бихме му казали че сънува. Скоростта, с която технологията се развива, е светлинна и е една от най-бързо разтящите индустрии досега в историята. И макар че със сигурност ще стигнем до момент, в който просто не можем да подобрим това, което имаме повече и сме го докарали до перфекция, този момент няма да е в близкото бъдеще и има още много да се развиваме в тази сфера.

Интервю на Кристиян Вражилов

Вижте още: Специалност на бъдещето: Изкуствен интелект

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top