fbpx
Начало » България » Технологиите създават повече работни места, отколкото унищожават

Технологиите създават повече работни места, отколкото унищожават

  • bobi
  • 14 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Технологиите създават повече работни места, отколкото унищожават

С развитието на технологиите несъмнено някои професии ще изчезнат, но ще се появят много други. Това прогнозира Преслав Наков, който работи в Катарския институт по компютърни изследвания.

Той припомня колко професии като носач на вода, глашатай, коминочистач, машинописка и други вече са в миналото, а колко други, свързани с компютрите, изобщо не са съществували преди 50 години.

Според него в резултат на навлизането на автономните автомобили в близко бъдеще може да изчезнат професии като шофьор на тир, а може би и на такси. Според скорошен доклад на Световния икономически форум 65 на сто от децата, започващи училище днес, ще упражняват професии, които днес още не съществуват. Това не трябва да ни плаши, статистиката показва, че в крайна сметка технологиите създават повече нови работни места, отколкото унищожават, коментира Наков пред БТА.

Експертът дава пример в областта на превода и нови професии като постредактор на автоматичен компютърен превод, където компютърът и човекът си сътрудничат, а задачата на човека е да изглади и да поправи евентуалните грешки в автоматичния превод. В бъдеще може да възникне и професията прередактор, където човекът опростява оригиналния текст, за да го направи по-лесен за автоматичен превод.

Това обаче няма да измести добрите професионални преводачи – за тях винаги ще останат най-интересните, отговорни и най-добре платените задачи като превод на художествена литература, симултантен превод, превода на правни текстове, сертифициран превод с персонална отговорност, коментира Наков, чиито интереси са в областта на компютърната лингвистика и по-специално към задачи, свързани с машинен превод, автоматично отговаряне на въпроси, проверка на факти, обработка на биомедицински текстове и анализ на емоции.

Според него се наблюдава истинска революция в развитието на изкуствения интелект, която е резултат на съчетанието на няколко фактора – наличие на огромно количество данни, върху които интелигентните системи могат да се самообучават, нарастване на изчислителната мощ на съвременните компютри, усъвършенстване на алгоритмите за машинно обучение, основани на дълбоки невронни мрежи.

За първи път има навлизане на сложни съчетания от различни технологии на изкуствения интелект в реалния живот, например при автономните автомобили. Наблюдаваме и сериозен напредък в областта на езиковите технологии, което е наистина впечатляващо, защото разбирането на човешки език е истински белег за „мислещ компютър“, казва той, но уточнява, че въпреки несъмнения напредък, в областта на разбирането на човешки език все още сме далеч от нивото на човешкия интелект.

Една от областите, в които Наков работи, е машинният превод, а той самият говори осем езика (български, английски, руски, френски, италиански, испански, португалски и немски) и е изучавал още три – турски, малайски и арабски.

Източник: https://www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top