fbpx
Начало » България » Тест за коронавирус се налага само при изявени симптоми

Тест за коронавирус се налага само при изявени симптоми

  • bobi
  • 25 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Тест за коронавирус се налага само при изявени симптоми

Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на днешния извънреден брифинг по повод разпространението на новия коронавирус в Европа и по-конкретно в Северна Италия.

За пореден път проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса. „Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия – реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната“, заяви д-р Кунчев, цитиран от БНР.

На днешния извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса и премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. „Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази, както дисциплината – от това хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм – министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок. В щаба, който определихме, влизат ген. Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, Министерство на външните работи, здравно министерство – за да бъде максимално бърз и оперативен“, каза Борисов.

До момента у нас са изследвани 30 души за носителство на коронавирус – всичките са отрицателни.

Източник: https://www.puls.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top