fbpx
Начало » България » Такева: Настояваме учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение

Такева: Настояваме учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение

  • bobi
  • 18 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Такева: Настояваме учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение

Нужна ли е извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще се премине ли към обучение в онлайн среда отново – тези теми коментираха в „Денят започва“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Такева.

Учителите капнаха – по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес, утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок, обясни Такева.

Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори – Стаматов и Александров, да задвижат нещата, допълни Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от ковид след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата, заяви Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани, и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

Всички тези деца и ученици, които са онлайн – защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите, коментира Янка Такева.

Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок. Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано, коментира и Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че, има много административни пречки, допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира още Такева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top