fbpx
Начало » България » Тази седмица ще знаем датите на матурите

Тази седмица ще знаем датите на матурите

  • bobi
  • 04 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Тази седмица ще знаем датите на матурите

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова даде интервю за БНТ, в което коментира матурите, както и други актуални теми в образованието. Според нея електронното обучение е било единственият вариант, който позволява да има нормална учебна година.

„Проведохме срещи с различни групи, за да намерим заедно най-доброто балансирано решение как да приключи учебната година. Засега се надяваме, че матурите ще бъдат в началото на юни, а изпитите след 7 клас – в средата на юни. Конкретните дати ще бъдат обявени тази седмица“, заяви още тя и увери, че  и зрелостниците, и седмокласниците, че ще имат достатъчно време да се подготвят за изпитите.

За изпитите след 7-ми и 12-ти клас коментира и министърът на образованието Красимир Вълчев. Той каза, че изпитите нямат да включват пълния материал от учебната година. Вълчев обясни и че преди година темите от последния месец на учебната година не са попаднали в матурите. За тази година обаче няма да се включва материалът от последните два – два месеца и половина.

„Тази година със сигурност ще има изключение. Нямаме единна скорост на преподаване в различните училища. Анкетата, която пуснахме, потвърди, че имаме различна скорост. Със сигурност ще се включва материал от дистанционното обучение“, каза Вълчев.

„Директорите също ще имат достатъчно време, за да изработят своя график на организация“, допълни зам.-министърът на образованието Таня Михахлова.

Зам.-министър Михахлова не пропусна да коментира и кампанията за кандидатстване в чужбина. Според нея голяма част от университетите в чужбина отлагат кампаниите си, така че зрелостниците със сигурност ще могат да кандидатстват. „Просто всичко ще бъде с едно забавяне във времето в рамките на допустимото“, обясни още Михайлова.

По отношение на годишните оценки, училитете ще имат възможност да оформят по нормален начин крайните годишни оценки. Хубавите новини са, че следващата учебна година остава за септември, без да се прехвърля учебен материал от предишната година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top