fbpx
Начало » България » Тази година резултатите от матурите са по-високи от изминалата!

Тази година резултатите от матурите са по-високи от изминалата!

  • bobi
  • 18 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Тази година резултатите от матурите са по-високи от изминалата!

Министерството на образованието и науката представи обобщените резултати от държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика, проведени в началото на месеца.

На изпитите са се явили близо 60 хиляди зрелостници.

Най-голям брой зрелостници са избрали английски, биология, география и философия като втори задължителен избираем предмет на тазгодишните държавни зрелостни изпити. Най-малко са избрали матура по италиански език, което е разбираемо, тъй като малко са учениците в страната, които учат италиански, съобщиха от МОН.

По български зик резултатите са чувствително по-високи спрямо предходната учебна година.

Момичетата са постигнали по-високи резултати от момчетата. Зрелостниците подобряват уменията си да формулират теза, но продължават да изпитват затруднения да предадат по кратък и сбит начин информацията, т.е. имат проблеми с представянето на резюме, посочиха още на брифинга.

Има по-малко зрелостници с 0 точки, повече зрелостници с пълни шестици, по-малко зрелостници със слаби оценки, по-малко слаби оценки по БЕЛ и на втория национален зрелостен изпит. По региони най-високи са оценките в София-град, Смолян, Варна, Габрово и Велико Търново.

От образователното министерство споделиха още, че преобладават зрелостниците, избрали да пишат есе пред тези, избрали интерпретативно съчинение. Около един процент от учениците са предали празни листове на последния въпрос, но има и такива, които просто са преписали текста на последния въпрос, без да разсъждават по него.

,,Все пак очаквахме да има и по-високи резултати, защото това все пак е 25-а учебна сесия’‘, признаха от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top