fbpx
Начало » България » С колко ще се вдигнат студентските стипендии и за какво ще стигат?

С колко ще се вдигнат студентските стипендии и за какво ще стигат?

  • bobi
  • 01 авг. 2023
  •  Коментарите са изключени за С колко ще се вдигнат студентските стипендии и за какво ще стигат?

Допълнителни 6 млн. лв ще бъдат отпуснати за студентски стипендии, предвижда бюджетът за 2023 година, каза председателят на Националното представителство на студентските съвети в България (НПССБ) Даниел Парушев. Сега минималният праг за стипендия е 85 лв., ще бъде направено предложение сумата да стане 120 лв. Обмисля се и вдигане на максималния праг, който от 180 лв. да стане 200 лв. Масовата практика е да се избира минималния размер, за да получат повече студенти средства.

  • За какво увеличение ще стигнат заложените в Бюджет 2023 средства за стипендии, достатъчен стимул ли са те за студентите и какво е състоянието на студентските общежития?

Събеседници  по тези теми бяха Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети  и Антонио Дачовски – председател на КС  на Националното представителство в разговор в предаването „Ритъмът на столицата“.

Според Парушев, допълнителните 6 млн. лв., като и увеличените 80 млн. за стипендии ще дадат възможност за промяна на постановление 90 на Министерския съвет.
НПССБ вече е входирало искане до министъра на образованието и науката да се разгледа възможността за това увеличение.

Тази стипендия се дава по успех за 5 месеца, ако разглеждаме най-високия праг – 180-200, това са 20 лв. на месец, за 5 месеца – 100 лв., така че това ще подпомогне при закупуването на учебници, заплащането на студентско общежитие, включително и за семестриалната такса в някои университети, защото някой може да получи стипендия за 2 семестъра, твърди Парушев и допълва, че е е нужно тези средства да бъдат обвързани с минималната работна заплата за страната.

  • Дали стипендията е някаква форма на поощрение, която да отличи студентите, които имат добри постижения или за реално покриване на разходите, които генерира един студент, имайки предвид поскъпването на живота в София, привилегия ли е да си студент тук, ако си отнякъде другаде?

„Моята лична статистика показва, че много от колегите, които идват 1 курс, 90% от тях вече работят, и в крайна сметка, дори ида работят, пак не могат да изкарат нужния доход, за да живеят нормално“, смята Антонио Дачовски – председател на КС на НПССБ.

На територията на страната има 52 висши училища. Почти във всеки областен град има по едно висше училище, в което се преподава по повечето специалности.
„Да, студентът трябва да учи и да вземе своята диплома, но за това трябва да има добри условия“, посочи още Парушев.

Той допълни, че в момента местата в студентските общежития са 2 пъти по-малко от кандидатстващите за тях.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top