fbpx
Начало » България » Сърбия: Дуалното ни образование и подготвените кадри ще преборят България

Сърбия: Дуалното ни образование и подготвените кадри ще преборят България

  • bobi
  • 30 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Сърбия: Дуалното ни образование и подготвените кадри ще преборят България

„Сърбия се бори за „Фолксваген”, пише балканският кореспондент на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Михаел Мартенс, цитиран от „Дойче веле” (Deutsche Welle)

В интервю с Мартенс, сръбският президент Александър Вучич изтъква, че в съревнованието за привличане на инвестицията в нов завод на германския производител на автомобили, Сърбия има няколко предимства пред България. 

Заради дуалната система на образование сръбската икономика разполагала с добре обучени кадри и с опит в производството на компоненти за автоиндустрията. Сърбия отчита стабилни държавни финанси, спадащ дълг и намаляваща безработица.

Вучич изразява надежда, че инвестицията на германския концерн ще отиде в неговата страна, „въпреки сериозния политически натиск върху някои от участниците”.

На спекулациите, че бившият германски канцлер Герхард Шродер лобира за Турция, Вучич отвръща: „Това е негово право. Аз пък чувам, че други лобират за други дестинации. Ние обаче играем чисто. И открито защитаваме своите интереси”.

Шрьодер е не само бивш канцлер, но и бивш премиер на германската провинция Долна Саксония. Правителството на провинцията контролира над 20% от акциите на „Фолксваген” и по този начин винаги участва във взимането на важните решения за автомобилния концерн.

По думите на Вучич Сърбия уважава конкурентите си за голямата инвестиция, сред които са Турция и България. „Но каквото и да предложат те, ние можем да дадем повече. Готови сме да предложим двойно по-високи субсидии и облекчения в сравнение с България. Имаме добре квалифицирани кадри, директно на границата с ЕС. А преди три години въведохме и дуалната образователна система по германски образец”, отчита сръбският президент.

Той подчертава, че Сърбия ще предложи безплатен терен за строежа на новия автомобилен завод и извършване на всички инфраструктурни дейности – снабдяване с газ, ток, изграждане на необходимата пътна инфраструктура, плюс денонощна готовност да се отговаря на запитванията от страна на „Фолксваген”.

В Сърбия вече се произвеждат много части и компоненти за автомобилната индустрия. Освен това страната изпреварва България с единайсет места в класацията на Световната банка за бизнес-климата.

Същевременно, посочва Мартенс, Сърбия има и един сериозен минус – не е член на Европейския съюз за разлика от България. Белград започна преговорите за членство през 2014 година, но едва ли ще приключи скоро. На което сръбският президент отговаря: „Ако бяхме в ЕС, вече отдавна да сме привлекли тази инвестиция, защото съм сигурен, че нашата оферта е по-добра от тази на България. Но без членство в ЕС борбата ще е тежка”.

Източник: https://www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top