fbpx
Начало » България » Създателят на BRITANICA Park School: Залагаме на креативното мислене от детската градина!

Създателят на BRITANICA Park School: Залагаме на креативното мислене от детската градина!

  • bobi
  • 03 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Създателят на BRITANICA Park School: Залагаме на креативното мислене от детската градина!

На официална церемония беше открито първото в страната училище от ново поколение – BRITANICA Park School. То се намира в кв. Драгалевци на площ от 15 423 кв. м. и предлага висококачествено обучение за деца от 2,5 години (детска градина) до 12 клас.

„Сградата е проектирана по най-новите стандарти и е изградена според принципите за пасивна къща. Затова можем да дадем няколко аргумента: изградена е самостоятелна фотоволтаична система, водата е в изворно състояние, благодарение на специална технология и строителните материали са изцяло екосъобразни.“, коментира Любомир Лалов, създател на училища BRITANICA и BRITANICA Park School.

Сградата на BRITANICA Park School е построена за краткия срок от 1 година. Цялостната инвестиция е в размер на 20 милиона лева. Училищният комплекс е разделен на 7 корпуса, като са отделени всички възрастови групи – от детска градина до гимназиални класове.

Подовете и таваните в сградата са антибактериални. Специална вентилационна система разпръсква свежия въздух навсякъде. Отоплението е изцяло подово, като това предразполага и към занятия, които могат да се провеждат на килимите в класните стаи. Целта е да бъде създадена семейна обстановка в тях и класните стаи да разполагат с дивани, шкафчета, бюра, които създавам условия за групови занимания.

Детската градина е в отделен корпус, а пясъкът в детските площадки е внесен от карибския регион.

Важни елементи от екологичния профил на кампуса са обширният озеленен двор, озелененият покрив и учебните стаи на открито. Училищният комплекс предлага на децата просторни учебни стаи; специализирани кабинети по химия, физика и биология; класическа библиотека; зали за събития; вътрешен и външен амфитеатър; зали за изобразително и танцово изкуство, за музика и театър. Голямата спортната зала е подходяща за всички спортове и състезания, а на разположение на децата са и спортните игрища в кампуса.

Интервю с Десислава Якимова-Лалова – създател на BRITANICA Park School

Поздравления за този прекрасен проект. Казахте, че преди 20 години е дошла идеята за училището. Защо се забавихте толкова време с осъществяването му?

Наистина преди 20 години беше идеята, но тогава беше идея само в моето съзнание. И исках да се придържам към нея – трябваше училището да е на място с чист въздух, да има много зеленина, големи и просторни стаи, които да развиват креативността…

Започнахме първо с 2 центъра по английски език, но училището винаги си е седяло като идея. Тогава имаше огромна потребност от английски език и се налагаше да отваряме все повече центрове. Отворихме във Варна, Бургас, Пловдив… Това беше отговор на желанието на ученици, на деца, на възрастни и на всеки, който искаше да учи езика.

Знаете, че правейки такъв проект като Britanica не можеш да го оставиш – трябва да следиш новите тенденции, да бъде управляван. Нямаше как изведнъж да оставиш всичко и да си кажеш: „Окей, сега е време да започнем с училището.“

Мина време и преди 10 години си казахме, че вече е дошло времето и за училището. Тогава вече ни трябваше мястото. Имахме различни варианти за тези 10 години, но не ни харесваха като местоположение и най-накрая преди 2 години намерихме това място и си казахме, че тук ще е нашето училище. За 1 година го построихме!

А кое е това, което вие давате повече от всяко друго училище?

При нас децата са центъра в класната стая, а не преподавателят. Те работят като един отбор. Така се и преподава. Знанията идват през децата. Преподавателят – той е менторът. Той управлява дискусията, той задава въпросите, той развива тяхното креатично мислене, но знанията трябва да излязат през децата.

Огромната разлика е във времето, в което нашите преподаватели влагат в подготовката за един час. Можеш да влезеш много бързо в един час, понеже си знаеш материала. Но ако искаш децата да открият знанието и да работят в екип, трябва една много солидна подготовка. Това е най-голямата разлика – подготовката на самия екип.

Езиците ли са най-важното за децата в днешно време?

В днешно време езикът е като даденост – както е матерният език, така е и английският. Английският език вече се приема за нещо нормално. Хубаво е да знаеш много езици, защото знаеш за културата, за нравите на дадена нация. То те обогатява. Но езикът е basic (от англ. език – основа). Оттам нататък идват логическото и креативното мислене. Тези деца, които сега ще учат тук, след 10 години ще излязат и ще учат в университети, а след още 5 години вече ще работят. След 15 години професиите, които ще се търсят на пазара на труда, ще са креативните професии. Ще трябва да работиш в екип. Затова е важно децата от малки да могат да работят в екип. Няма да бъде важен „Аз“-а. Ще бъде важно: „Ние като екип можем всичко да постигнем.“

За колко деца е подготвено училището и с колко започвате от тази учебна година?

Тази учебна година, ако не броим детската градина, започваме с 320 ученика, а иначе училището е има капациет за 450 ученикa.

Това е някакъв преход, така ли? Записваме детето в детската градина и то остава там и като започне училище, само че в другата сграда?

Точно така. При най-малките деца в детската градина е много важно да се заложи креативното мислене. Ти, ако от малък го имаш, и виждаш нещата по по-различен начин, е много по-лесно нагоре, когато градиш знания по предмети – по химия, по физика. В детската градина залагаме много на креативното мислене чрез италиански метод.

Този подход силно развива тяхното въображение. Всичко минава през английския език при нас, но развива и силна моториката – да могат да правят много неща с ръцете си. Работят от малки в групи. Мога да кажа само разликата с Монтесори, защото и това е италиански метод. Разликата е, че тук е по-структурирано обучението. При нас преподавателят се подготвя за часа, докато при Монтесори имат готовите игри. В нашия подход има по-голям фокус над образованието.

Интервю на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top