fbpx
Начало » България » Създават публичен регистър на документите за професионално обучение

Създават публичен регистър на документите за професионално обучение

  • bobi
  • 25 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Създават публичен регистър на документите за професионално обучение

Създават публичен регистър на издадените от центровете за професионално обучение документи, съобщиха от Министерския съвет след днешното правителствено заседание. Той ще позволи на гражданите, бизнеса и институциите да извършват надеждни проверки на легитимността на документите за професионална квалификация, за проведено професионално обучение и за валидирани компетентности.

Проверките ще могат да станат по електронен път по фабричните номера на съответните документи.

Създаването на регистъра се регламентира с промени в Правилника за дейността на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). Целта на информационната система е да предоставя електронни услуги, осъществяване на проверки на документи и удостоверяване на обстоятелства по служебен път (вкл. и изцяло автоматизирано), предоставяне на вече събрани или създадени данни на други заинтересовани институции, изцяло са в изпълнение на Закона за електронно управление.

В подкрепа на бизнеса се облекчава процедурата по лицензиране на центровете за професионално обучение и центровете за информация и професионално ориентиране.

Агенцията ще получава част от необходимите й документи по служебен път, например съдебните удостоверения за актуално състояние. Регламентират се изисквания, процедури, формуляри и образци на документи, необходими за лицензиране, както и редът за осъществяване на последващ контрол на центровете.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top