fbpx
Начало » Бакалавър » СУ се готви за присъствено обучение, заяви ректорът

СУ се готви за присъствено обучение, заяви ректорът

  • bobi
  • 29 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за СУ се готви за присъствено обучение, заяви ректорът

Новата академична година ще започне в по-сложни условия, свързани с COVID-19.

„Всички университети взимат мерки. Министър Вълчев направи среща с 50 ректори и от тях чувам, че всеки е предприел мерки в двете посоки, както направи и Софийският университет“. Това каза по БНТ ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Той обясни, че се готвят за присъствено обучение. Ще има по-сериозна дезинфекция, ще се осигуряват маски и предпазни средства. Заради дезинфекцията разходите не са се увеличили драстично. Неприятно е това, че са намалени някои от приходите. Онлайн обучение няма да е възможно за всички специалности.

За регулираните професии, като медицината например, това е напълно невъзможно, практическите занимания по природни науки не могат да се проведат онлайн. Именно това са и причините за взетото решение академичната година да започне присъствено.

От друга страна те ще бъдат готови и за онлайн обучение на студените. Това означава по-голяма интернет свързаност и повече сървъри. Разработени са няколко сценария за онлайн обучение още през юни. Планът за подготовка се изпълнява вече повече от два месеца.

В негова заповед проф. Герджиков е предложил всички да бъдат с маски, освен този, който говори в момента.

„Няма как да говориш 90 минути с маска“, смята той. Предлага се в зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява, факултетите сами да избират към каква форма на обучение да преминат – присъствено обучение, смесено обучение или онлайн такова. За това как ще се постъпи, ще се преценява според броя на заболелите. В случай, че в някоя група, курс има повече заразени, ще трябва да се действа по-сериозно там.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top