fbpx
Начало » България » Студент от Царево стана Математик №1 в САЩ

Студент от Царево стана Математик №1 в САЩ

  • bobi
  • 04 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Студент от Царево стана Математик №1 в САЩ

Гордост за България – Иван Ценов от Царево е обявен за „Математик №1″ в Бостънския университет в САЩ. Титлата получава след усилена едногодишна работа под ръководството на своите професори в престижното учебно заведение. Младежът е възпитаник на Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Преди това е учил в Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров“ и в Базовото училище „Михаил Лъкатник“ в морския град. После завършва Американския колеж в София. След колежа е приет в Бостънския университет, като печели пълна стипендия. Сега ще бъде втори курс в специалност „Физика и математика“. Изследователският университет в щата Масачузетс се слави със седем нобелови лауреати, сред които Мартин Лутър Кинг и Ели Визел, 35 носители на наградата „Пулицър“, девет носители на „Оскар“, носители на наградите „Еми“ и „Тони“ сред своите преподаватели и възпитаници.

Иван Ценов е почитател на точните науки още дете. Първи клас е приет в базовото училище в Бургас, после е прехвърлен в Математическата гимназия, а успоредно с това учи и в Музикалното училище в морския град. След като се научава да свири на пиано, става и китарист. И споделя, че и днес обича да свири винаги, когато има време и настроение за това.

Сега младият студент разказва за обучението си зад Океана с ентусиазъм и споделя, че е получил прекрасна възможност да развива потенциала си. „Всичко е направено така, че да предразполага към развитие. Материалната база е отлична. Професорите ни са невероятно отзивчиви“, коментира Иван Ценов. Но е категоричен, че в пътя пред него му предстои да положи още много усилия и ясно си дава сметка за това.

Мечтата на момчето е след като завърши, да се занимава с научно-изследователска работа. Със съжаление си дава сметка, че ще му бъде трудно да реализира плановете си, ако работи в България. Но се надява, че ще успее да организира времето си в бъдеще така, че да може да работи освен в чужбина, и по проекти, свързани в България.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top