fbpx
Начало » Бакалавър » Студентски живот от Swansea University

Студентски живот от Swansea University

  • bobi
  • 15 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Студентски живот от Swansea University

Студентските години са едни от най-хубавите в живота на всеки човек. По традиция ви споделяме разказите на настоящи и завършили студенти, които споделят своите емоции, преживявания и опит в чужбина. Този път пред нас заставят 7 студенти от различни специалности, които отговарят на 7  различни въпроса за изживяването Swansea.

Разкажете ни за Swansea University – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети?

Стефан Христов, специалност Компютърни науки и софтуерно инженерство:

Swansea University се намира в Суонзи, крайбрежен град в Югозападната част на Уелс. От година на година, университетът рязко се изкачва в класациите на най-добрите университети във Великобритания като тази година се изкачи с 6 места и влезе в топ 30, отбелязано и потвърдено от британските медии – “The Times and Sunday Times”. Отделно е отбелязан в топ 5 в класацията за удовлетвореност на студентите, а преди броени дни той спечели титлата „Уелски университет на годината 2019“. Университетът е разделен на два кампуса: Bay-campus, където са всички технически специалности и Singleton-campus, където са хуманитарните науки. Bay-campus е разположен точно на брега на плажа, където имаме възможността да се разхождаме и отпуснем в почивките между лекциите. А за тези, които предпочитат да са на закрито, кампусът има и стаи за развлечения, където най-често се събираме или да гледаме филм на огромните плазмени телевизори, или да играем тенис на маса и билярд. Има мини парк, където някои предпочитат да си почиват. До паркът има и игрища за футбол, баскетбол, а отделно има и закрити зали за над 10 вида спортове. Въпреки всичко това, което прави Swansea уникален е, че дава възможността на десетки различни националности от всички краища на света да се опознаят, да обменят културен опит и да изградят стабилни приятелски връзки.

Как се спряхте на Swansea University и конкретната специалност?

Персияна Пенкова, специалност Бизнес мениджмънт:

Дългите часове прекарани в разглеждане на различните програми из стотиците университети във Великобритания приключи за мен веднага след намирането на Swansea University. Главното нещо, което ми привлече моментално вниманието бяха десетките награди, с които университетът се слави. След последващото проучване установих, че освен тях, той има богато разнообразие от специалности и модули, които са преподавани от квалифицирани и в много случаи нестандартни преподаватели. Бизнес специалността покриваше много сфери на обучение в Бизнес Мениджмънта и даваше възможност за задълбочено развиване в съответните модули. Това, че можеш сам да избереш предметите си през втората и третата година от специалността, много ми допадна. Също така можеш да избереш пътечка в бизнес специалността ви. Аз лично реших, че да се концентрирам върху Бизнес Мениджмънт с предприемачество. Съществуват много други „пътеки“, които можете да изберете като маркетинг, човешки ресурси, финанси и т.н. Освен това, като част от моята специалност, имам възможността да прекарам една година както в друга страна, така и в индустрията. Тази специална година е между втората и третата учебна година, като университетът ти дава възможност да избереш в кой от партниращите университети или организации да отидеш.

Университетът е водещ в “Employability prospects”, или така наречените „перспективи за заетост“. С други думи, той е изключително успешен в предоставянето на програми за работа, обучения, стажове и прави всичко възможно да ви направи достойни кандидати с доходоносни работи и много добри позиции в различните организации. Тъй като конкуренцията е изключително голяма, това качество на университета е ключово и похвално.

Той също така предлага различни видове стипендии както за местни, така и за чуждестранни студенти. Аз лично спечелих стипендия за отличен успех (Excellence scholarship), от която получавам по 1000 паунда на година. Това само може да насърчи бъдещите кандидат-студенти да се трудят здраво, за да получат тази парична награда.

Как протече кандидатстването? Има ли специфики, за които трябва да предупредите бъдещите кандидати?

Словена Георгиева, Преподаване на английски език с изучаване на испански език:

Кандидатстването протича през сайт, наречен UCAS, какво за всички университети във Великобритания. Тъй като в България кандидатстването в университети онлайн не е практика, това изглежда на повечето хора малко странно. Специално Swansea University гледаше общият ми резултат от дипломата, но има и университети, които изискват определена оценка по един или повече предмети. Ако имате проблеми с кандидатстването или въпроси, ви препоръчвам или да се свържете с университета, в който ще кандидатствате.

Разкажете ни малко повече за вашата специалност. Кое е най-важното нещо, което научихте от образованието си дотук?

Андрей Андров, специалност Психология:

Тази година завършвам Swansea University със специалност Психология. Градът е малък, но уютен, с прекрасен плаж, който е само на 2 минути от Университета! Откъм социален и културен живот може да предложи всичко, което може да се намери и в по-големи Великобритански градове, като Кардиф, Бристол и Бирмингам. Предимството на малкият град, е, че процесът на приспособяване е много по-лесен особено ако идваш от чужда държава. Животът в Суонзи е осезаемо по-евтин от много други места във Великобритания, което е удобно за студенти, които тепърва стават финансово независими. Университетът ми предложи програма, която залагаше не само на теория, но и на практика, като голяма част от оценяването ставаше чрез проекти, есета и анализи, които мотивираха начина ми на учене. Преподавателите са професионални и отзивчиви, винаги готови да помогнат на тези, които търсят помощта им. Смятам, че програмата ме подготви напълно за следващата стъпка в академичния и професионалния ми живот, както и ми помогна да разбера и заобичам Психологията още повече. 

Как е структурирано обучението, както и текущия контрол?

Йоанна Спасова, Специалност Бизнес право:

Лекциите ми са двучасови и се провеждат 4 дни в седмицата, а семинарите са едночасови – 2 дни в седмицата. Лекият график създава прекрасна възможност да четеш допълнителна литература, която е изключително важна. Друга възможност е да използваш част от това време за почасова работа с цел да си помогнеш с финансовите разходи, които неминуемо са много. Освен ученето университетът предлага голям избор от спортове и клубове по интереси. Също така от тази година имаме официално и българско общество, където ще имате перфектната възможност да се запознаете с други българи и да се чувствате една идея по-близо до дома, както и да се забавлявате на нашите балкански партита!

Какви са възможностите за стаж в рамките на следването?

Теодор Ружев, специалност Медии и комуникации:

От втория семестър на първата година има налични стажове за тези, които искат да подготвят своето CV отрано. Има и такива, които са включени в програмата на обучение през втората и третата година. Университетът помага на студентите, опитващи се да намерят подходящ стаж за летните месеци. В програмата на специалността е налична и опцията за година в чужбина или година платен стаж, като по  този начин бакалавърът се увеличава на 4 години. 

Какво бихте казали на младите хора, които тепърва обмислят да заминат да учат в Swansea University?

Манол Кабадиев, специалност История:

На всеки, който обмисля да учи в Swansea, бих казал, че това е много добра идея. Университетът има много какво да предложи и хората правят преживяването много добро. Имал съм и проблеми в началото, но бих казал, че е така с всеки, който за пръв път отива да учи в чужбина и трябва да прави всичко сам. Отнема време да се свикне, но като се свикне много повече ще се оцени връщането вкъщи и глезенето на баба. Тук съм създал истински приятелства и съм получил нова перспектива за живота благодарение на различната култура. Студентите на Swansea са истинската причина, поради която ми харесва университета. Той е високо в класацията на университети във Великобритания и преподаваните специалности са също на високо ниво. Бих казал, че е най-важно да намерите правилната група от хора. Обществата, предлагани от университета, са перфектното начало да намерите хора с еднакви интереси като вас. Също така не се притеснявайте за нивото на английския ви в началото. Има много други чужденци като вас. След честа комуникация английският бързо се подобрява. Времето е леко еднообразно, което аз намирам за най-големият проблем в Суонзи, нито е прекалено студено нито прекалено топло постоянно е от 5 до 15 градуса. Надявам се всеки, който реши да замине Swansea да си прекара страхотно.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top