fbpx
Начало » България » Студентските съвети настояват за отпускането на 200 млн. лева за ремонти на студентските общежития

Студентските съвети настояват за отпускането на 200 млн. лева за ремонти на студентските общежития

  • bobi
  • 15 дек. 2023
  •  Коментарите са изключени за Студентските съвети настояват за отпускането на 200 млн. лева за ремонти на студентските общежития

Националното представителство на студентските съвети в Република България /НПСС/ изпрати позиция до Народното събрание и Министерски съвет на Република България, в която настоява за отпускане на допълнителни 100 млн. лева към вече осигурените 100 млн. лева за ремонти в студентските общежития.

В нея до народните представители и министрите студентите настояват за продължаване на програмата за ремонт на студентските общежития, която стартира през 2020 година. В доводите си представителите на студентската младеж коментират, че ремонтите в студентските общежития са с крайна необходимост. В много от студентските общежития ремонти не са правени от самото им построяване през 1970 година, а други са затворени, защото са опасни за обитаване.

Студентите настояват средствата по програмата за ремонт на студентските общежития да бъдат увеличени от 100 на 200 млн. лева.
Осигуряването на средства по „Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития , предоставени за управление на държавните висши училища и „Студентските столове и общежития“ ЕАД” е възможност да се развива социално-отговорна политика на държавата към студентската младеж, се казва в позицията на младите хора.

В съобщението си бъдещите висшисти споделят още, че отпуснатите средства с решение на МС № 686/04.10.2023 в размер на 100 млн. лева за ремонти са недостатъчни на фона на необходимостта от реновиране и ремонт. Подадените от висшите училища множество проекти по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и „Студентските столове и общежития“ ЕАД са в размер на близо 300 млн. лева, показват необходимостта от реновиране на сградите, в които живеят студентите. Осигурените средства, обаче в размер на 100 млн. лева ще бъдат недостатъчни, за да бъдат обезпечени всички проекти.

Студентите изразяват загрижеността си към здравето и живота на колегите си и се обръщат към отговорните институции с искане за осигуряване на по-добрата социално-битова среда за колегите си в страната.

От НПСС настояват да бъде взето отговорното решение да бъде увеличен бюджета на програмата с допълнителни 100 млн. лева за периода 2024-2026 година, за да може да се осигури финансирането на допълнителни проекти от подадените за реновиране и ремонт на студентските общежития.

Бъдещите висшисти настояват изпълнителната и законодателна власт да заложат в изпълнението на бюджетната рамка средствата по „Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития , предоставени за управление на държавните висши училища и „Студентските столове и общежития“ ЕАД” да бъдат 200 млн. лева за период от три години, като за бюджетната 2024 година средствата да бъдат в размер на 100 млн. лева, а оставащите 100 млн. лева да бъдат разпределени за бюджетните 2025 и 2026 години, се казва още в позицията им.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top