fbpx
Начало » Бакалавър » Студенти искат европейска стипендия и актуализиране на университетските програми

Студенти искат европейска стипендия и актуализиране на университетските програми

  • bobi
  • 02 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за Студенти искат европейска стипендия и актуализиране на университетските програми

Да бъде създадена възможност за получаване на европейски заем за обучение под формата на стипендия, настоя на днешната конференция „Български гласове за Европа: Гласът на младите“ в Националния пресклуб на БТА в Кюстендил Адрияна Казакова – студентка във Физико-технологичния факултет на Пловдивския университет – база Смолян.

По думите ѝ е необходимо помощта да бъде насочена най-вече към уязвимите студенти, да се изчислява индивидуално и да се отпуска при нулева лихва, без финансов гарант.  Студентите ще трябва да изплатят заема, след като завършат образованието си и започнат да работят.

Подобна мярка би осигурила спокойствие и сигурност на младите хора, смята Казакова. Според нея студентите са особено уязвими от финансова гледна точка, особено след кризата с COVID-19.

„Не всички успяха да се адаптират към новата реалност през последните две години. Ето защо голяма част от работещите студенти загубиха работата си, част от тях прекратиха образованието си“, сподели Казакова.

За по-честа актуализация на програмите на ВУЗ-овете апелира Георги Македонски – студент във Физико-технологичния факултет на Пловдивския университет – база Смолян. По думите му българското образование бълва доста студенти, но те са в различни от инженерните специалности. Студентът недоумява как страната ни ще се развива технологично без инженери. Според него е необходима сериозна промяна  не само в програмите на университетите, но и на средното образование и адаптирането им към текущите и бъдещите технологии.

Дискусията „Гласът на младите в Европейския съюз“ беше организирана в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top