fbpx
Начало » България » Студенти да заместват учителите предлага синдикат Образование

Студенти да заместват учителите предлага синдикат Образование

  • myotova
  • 19 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за Студенти да заместват учителите предлага синдикат Образование

От синдикат „Образование“ са категорично против намерението на Министерство на образованието да удължи учебната година за 5. и 6. клас с две седмици.

Според тях предложението за удължаване е продиктувано от Министерство на здравеопазването, защото РЗИ отказват да съгласуват учебните разписания за 5 и 6 клас, съгласно наредба №4, които според МЗ учат над допустимите европейски норми, което е диаметрално противоположно на заявката на МОН, че българските ученици учат най-малко в ЕС. Синдикатът оценява идеята като поредната некомпетентна намеса на „експертите“ на МЗ.

При увеличаването на учебното време добавеното време, щяло да се използва за преодоляване на образователни дефицити и проектни дейности по интереси.

От синдиката са против педагогическите специалисти да им бъдат вменени и още дейности, тъй като така или иначе са изключително натоварени, включително с неучителски, административни и често безсмислени дейности. Синдикалистите напомнят, че професионалното проряване на учителите достига почти 60% при средно 45% за ЕС, затова и настояват тези допълнителни две седмици да бъдат организирани с извън щатния персонал.

От синдиката питат къде е новата национална програма, с която да се осигурят педагогически специалисти или студенти, които да подпомогнат и без това много натоварените учители .С тази програма МОН трябва да осигурява педагогическите специалисти, при поискване, включително и заявки подадени от училища и детски градини в страната.

Родителите, чиито ученици, които са определени да преодоляват образователни дефицити, следва да търпят финансови санкции при отсъствието на децата им.

Синдикат „Образование“ абсолютно не приема становището на СРСНПБ учители и директори да работят по време на разрешен годишен отпуск. Синдиката смята, че годишния отпуск е неприкосновен и жизнено важен за всички педагогическите специалисти.

Синдикат „Образование“ също така предлага да не се увеличават неучебните дни за провеждане на НВО 7 и НВО 10. Най – естественото експертно решение е НВО за 10 клас да отпадне, тъй като по никакъв начин не мотивира учениците и липсва какъвто и да е последващ ефект, например да се повтаря учебната година.

Ако изпитът в 10 клас остане, то учениците да бъдат пренасочени към гимназиите /училища с прием единствено след 7 клас/. В Основните, обединени и средни училища да се провежда само и единствено НВО 7 клас. Останалите да поемат този безсмислен изпит.

В случай, че неучебните дни се увеличат за НВО 10 клас, ще се изгуби ценно учебно време, което синдикатът не одобрява.

Синдикат „Образование“ предлага за пореден път НВО 4 клас да отпадне или да води до повтаряне на клас при ниски образователни резултати.

Това ще гарантира по-високо качество на образованието през етап прогимназия.

Източник: https://news.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top