fbpx
Начало » Бакалавър » Студентите в Барселона със задължителен курс за климатичните промени от 2024г.

Студентите в Барселона със задължителен курс за климатичните промени от 2024г.

  • bobi
  • 24 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Студентите в Барселона със задължителен курс за климатичните промени от 2024г.

С климатичните промени идват и промени в образованието. От 2024-та година всички студенти в университета в Барселона ще трябва да имат задължителен курс за климатичните промени и кризи. Това се случва в отговор на исканията на активисти, седящи дълго време пред университета в протести по темата с климатичните промени.

И така, след поредица от дискусии, университетът в Барселона реши всички близо 14 000 студенти, които учат там, да преминават задължителен курс от учебната 2024-та година. До тогава всички 6000 академични служители ще участват в разработването на програмата за обучение по въпросите на климата.

Напомняме ви, че съобщението идва след седемдневна окупация пред университета от организация срещу изкопаемите горива End Fossil Barcelona.

„Нека си признаем честно. Всички ние трябва да се научим от тези млади активисти и да се съгласим, че трябва да има промени в образованието и да се набляга повече на знанията за климатичните промени.“, каза Федерико Демария – професор по икономика в университета и един от хората, които подкрепиха исканията на студентите.

„Виждате, времената се менят. Културната промяна вече е факт. Замислете се – преди 10 или 15 години университетът щеше да изпрати полиция. Но сега не може да изгоните протестиращите, защото знаете, че са прави и обществото ги подкрепя.“, сподели още Демария.

Според активистът Лусия Муньос, това няма да е просто поредния курс по устойчиво развитие.

„Курсът ще съчетава в себе си социалните и екологични аспекти на кризата. Всичко е свързано и ние трябва да опазваме околната среда. Въпреки подкрепата от университета обаче ние сме и малко разочаровани, защото имахме и друго искане, а именно – да се отхвърли финансирането от петролната компания Repsol, както и от други бизнеси, които печелят от изкопаеми горива. За наше съжаление това не се случи.“, каза още Муньос.

А курсът наистина ще бъде впечатляващ, защото цяла комисия от експерти и академици, които са номинирани специално от активистите, ще се съберат да обсъждат съдържанието му. Това включва и Жофре Карнисер, който е член на Международната група по изменение на климата.

Общо 60% от имената, които ще оформят ядрото на курса, са препоръчани от активистите и 40% са преподаватели, които университета сам е подбрал. Въпреки това учебното заведение е напълно ангажирано да работи активно за климатичните промени и респективно да смекчи последствията от тях.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top