fbpx
Начало » България » Строят нова детска градина и училище в кв. „Манастирски ливади – Запад“

Строят нова детска градина и училище в кв. „Манастирски ливади – Запад“

  • bobi
  • 01 авг. 2023
  •  Коментарите са изключени за Строят нова детска градина и училище в кв. „Манастирски ливади – Запад“

Днес започна изграждането на нова детска градина и училище в кв. „Манастирски ливади – Запад“. Начало на строителните дейности дадоха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов, главният архитект на София Здравко Здравков, кметът на район „Витоша“ Теодор Петков и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град.

Столичната община започна проекта през 2020 г. с дарение „Фонд 13 века България“ на терена и недостроена сграда, разположена на него, с решение на Министерския съвет, припомни кметът Фандъкова пред журналисти. Тя каза, че първоначално се е смятало, че сградата може да бъде запазена и достроена, но експертен анализ е показал, че трябва да се събори. Това се оказа изключително трудно, година и половина продължи премахването на сградата, отбеляза столичният кмет. Тя припомни още, че цялата дейност се ръководеше от кмета на район „Витоша“ Теодор Петков в сътрудничество с гражданската организация „Заедно за Манастирски ливади – Запад“.

Кметът Фандъкова очаква за 15-ти септември 2025 г. да бъде отворено новото училище с 21 класни стаи и физкултурен салон и актова зала, както и детската градина за четири групи с детски площадки. Детската градина ще бъде филиал на 37 ДГ „Вълшебство“ в район Витоша, а училището – на 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ в район „Витоша“.

Столичният кмет отчете, че през годините, докато е кмет в София, са построени над 130 детски градини, 24 нови училища, 12 физкултурни салона. Общо 21 нови сгради на детски градини се строят в момента, пет от тях скоро ще бъдат въведени в експлоатация, други 10 ще заработят до края на годината, има и 11 готови проекта за детски градини, информира Фандъкова. Тя каза, че започва санирането на 2 СУ в район „Витоша“, всички останали училища в района са санирани. Столичната община кандидатства за финансиране по новите програми на Министерството на образованието, както и по Плана за възстановяване и устойчивост. Районните кметове остава да си свършат работата, изцяло съм децентрализирала тази дейност на тях, така, както много искаха всички, подчерта кметът Фандъкова. Остава те да правят процедури и да наблюдават строителството, допълни кметът.

Теодор Петков съобщи, че за седемте години и половина, в които е кмет на район „Витоша“, са построени около 10 детски градини. В момента строим три градини, имаме и една готова, която ще заработи след месец. Направени са разширения на две училища – в „Бояна“ и в „Симеоново“. Петков каза, че районът търси и други терени за строеж на училища. Той съобщи, че има градоустройствена процедура, която скоро ще приключи и ще бъде осигурен терен за нова детска градина. Имаме готов проект за разширение на 5-то училище в „Павлово“ с издадено разрешение за строеж, за което търсим финансиране, информира още Петков. Проектът за училище в кв. „Драгалевци“ е включен за финансиране през държавния бюджет, теренът е осигурен. Има подготвени терени във Владая и „Симеоново“ за нови детски градини.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top