fbpx
Начало » България » Стотици ученици и учители под карантина след старта на учебната година в Германия

Стотици ученици и учители под карантина след старта на учебната година в Германия

  • bobi
  • 26 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Стотици ученици и учители под карантина след старта на учебната година в Германия

Над  40 училища в Берлин съобщават, че ученици или учители са се заразили с COVID-19. Това се случва две седмици след като училищата отново бяха отворени в германската столица.

Стотици ученици и учители са поставени под карантина, съобщава берлински ежедневник. Основните училища, гимназиите и търговските училища са засегнати, пише изданието. В Берлин има 825 училища.

Повторното отваряне на училищата и възможните рискове от появата на вирусни клъстери в образователните институции и след това разпространението им в семействата и в обществото предизвикаха голяма тревога и това е проблем, който горещо се обсъжда в Германия.

Образованието в Германия не е в ръцете на федералното правителство, а под егидата на провинциалните власти и следователно има много различни правила в зависимост от съответната провинция, особено що се отнася до носенето на маски. Докато в някои провинции учениците са все още са в лятна ваканция, други се върнаха на училище от около две седмици.

Берлин беше едно от първите места в Германия, които отново отвориха училищата си след летните ваканции. Децата са длъжни да носят маски в коридорите, по време на почивките и когато влизат в класната стая, но могат да свалят маските, след като седнат на местата си и занятията започнат. Някои критици казват, че мерките в Берлин са твърде слаби и учениците, и учителите трябва да носят маски и по време на уроците.

Такъв е случаят в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, най-населената в Германия, където около 2,5 милиона ученици се върнаха на училище няколко дни след Берлин. Няма точни данни за броя на училищата с коронавирусни инфекции от Северен Рейн-Вестфалия, но няколко училища също трябваше да затворят учебните часове там поради случаи на COVID-19.

Като цяло Германия е решена да не затваря отново училищата, както беше през март, дори и темповете на заразяване да се покачат отново. На училищата е наредено да изпращат единични ученици или паралелки, които биха могли да бъдат изложени на риск, под карантина, но целта е да се избегне затварянето на цели училища.

Германското правителство каза също, че поддържането на училищата отворени е основен приоритет и е по-важно от връщането на феновете на спортните мероприятия или позволяването на концерти и други масови събития.

Източник: https://novavest.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top