fbpx
Начало » България » Стипендия на Германския Бундестаг (IPS)

Стипендия на Германския Бундестаг (IPS)

  • myotova
  • 17 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за Стипендия на Германския Бундестаг (IPS)

Германският Бундестаг съвместно с Хумболтовия, Свободния и Техническия университети в Берлин предоставя единствената в световен мащаб Международна парламентарна стипендия (IPS). Стипендията също има за цел да се задълбочат сътрудничеството между Германия и страните-участници, да се стимулират демократичните ценности и толерантността и да се подпомага културното многообразие.

Всяка година от 1-ви март до 31-ви юли 120 млади хора от 50 държави, сред които и България, имат възможност за стаж в бюрото на депутат от Бундестага. Задачите са разнообразни, интересни и полезни: експертни проучвания, писане на слова, писма и статии, подготовка на парламентарни заседания, както и придружаване на депутата в рамките на различни срещи и събития, включително в избирателния му район.

По време на престоя си стипендиантите са записани като студенти в Хумболтовия университет и по желание като слушатели в един от другите Берлински университети. С това участниците имат шанса отблизо да опознаят не само работната среда в Бундестага и германската политика, академичния и културния живот в Берлин, но и културата и традициите на останалите стипендианти.

Пътните рзходите, както и разходите за престоя в Берлин се поемат от организаторите.

Кандидатстването е възможно за всички български граждани, които:
– имат завършено висше образование
-към началото на програмата не са навършили 30 години
-владеят немски език много добре (B2)
– имат познания в областта на германската политика, общество и история.

Срок за кандидатстване: 31 юли 2021 година

 

За допълнителни въпроси относно IPS може да се обърнете към посолството на Германия в София на e-mail-адрес: info@sofi.diplo.de

Информация и документите за кандидатстване на немски език ще намерите тук:
https://bit.ly/2RkQaxu

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top