fbpx
Начало » България » Степен „доктор“ ще се придобива и чрез работа по научноизследователски проект

Степен „доктор“ ще се придобива и чрез работа по научноизследователски проект

  • bobi
  • 13 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Степен „доктор“ ще се придобива и чрез работа по научноизследователски проект

Две или повече висши училища ще могат да обучават студенти и да им издават дипломи съвместно,  предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, приет от Министерския съвет.

С друга промяна се дава възможност образователна и научна степен „доктор“ да се придобива чрез работа по научноизследователски проект.

С промените се цели насърчаване на сътрудничеството между висшите учебни заведения чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности.

Студентите, записани в тях, ще изучават отделните дисциплини в различни университети.

Висшите училища ще използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области, които са важни за развитието на икономиката и обществото.

Приемът ще се осъществява в рамките на утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище.

С друга промяна в Закона за висшето образование се дава възможност образователна и научна степен „доктор“ да се придобива чрез работа по научноизследователски проект.

Докторантите трябва да се обучават в продължение на поне три години в редовна форма с договор между висшето училище или научната организация и ръководителя на проекта.

В същото време те ще получават заплащане според извършената от тях работа и условията на договора.

Заплащането може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лв., уточняват от Министерството на образованието и науката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top