fbpx
Начало » България » Стартира Национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023“

Стартира Национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023“

  • bobi
  • 13 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Стартира Национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023“

Стартира Национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 202с3“ за борсови инвестиции в акции.

Първа по рода си за България академична инициатива дава старт на Национална финансиада за средношколци „Капиталови пазари 2023“. Състезанието се организира в резултат от партньорството между катедра „Финанси и кредит“ към Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и водещия инвестиционен посредник „Делтасток“ АД.

Надпреварата има образователна насоченост и цели повишаването на финансовата грамотност сред учениците и развитието на техните умения за вземане на инвестиционни решения при търговията с реални финансови инструменти, емитирани от водещи световни компании в симулирана борсова среда посредством виртуален капитал. Порталът за участие в състезанието е поместен в интернет страницата на „Делтасток“ АД на следния ЛИНК, като регистрацията за участие отнема до една минута и изисква вписване на потребителско име, парола и e-mail. Заедно с това, всеки регистрирал се участник следва да препрати на e-mail department.fk@uni-svishtov.bg полученото потвърждение за регистрация, допълнено с данни за трите имена, град, училище, тел. номер и e-mail за кореспонденция. След това регистриралите се средношколци ще имат възможност да осъществяват демо търговия с начален виртуален капитал от 10 000 евро в платформата Delta Trading®.

Началният капитал може да бъде инвестиран в стотици акции, котирани на водещите световни фондови борси. Платформата за участие има три разновидности – уеб, десктоп и мобилна версия за Android и iOS. Тя предоставя достъп до подробни видео уроци в YouTube (секция „Ресурси“), както и безплатен достъп до богат набор от финансова информация за компаниите, актуални новини, фундаментални показатели, разнообразни индикатори и инструменти за технически анализ.

Национална финансиада стартира на 19 април (сряда) в 00:00 ч. EET/EEST (Източноевропейско лятно часово време) и приключва след 4 борсови седмици на 17 май (сряда) в 24:00 ч. EET/EEST. Класацията на участниците, според текуща стойност на техния инвестиционен портфейл (раздел „Условия и правила“), ще бъде обновявана ежечасно в портала на състезанието. За победител и носител на приза „Top Trader 2023“ ще бъде обявен участникът, постигнал най-висока стойност на своя портфейл, в резултат на сключени сделки с акции в платформата (раздел „Класация“). На него ще бъде изплатена награда от 2000 лв., като при равни резултати на класираните на първо място, наградният фонд се разпределя между тях. Всички участници-зрелостници ще си разпределят парични стипендии с общ награден фонд 10 хил. лв., които ще бъдат изплатени за първия им студентски празник 8 декември, при записване в редовна форма, спец. „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“. Като допълнителна награда всеки участвал зрелостник ще получи сертификат, осигуряващ записване в първа желана специалност в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов.

Наградният фонд за инвестиционната надпревара се осигурява от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Националната финансиада за ученици е дейност на катедра „Финанси и кредит“ при свищовската Стопанска академия, реализирана в рамките на Националната стратегия за финансова грамотност и Плана за действие (2021-2025 г.) към нея за 2023 г. Медийни партньори на инициативата са финансовият портал MoitePari.bg и информационният сайт Dividend.bg.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top