fbpx
Начало » България » Стартира лятна академия за деца по роботика и природни науки в Еленския балкан

Стартира лятна академия за деца по роботика и природни науки в Еленския балкан

  • bobi
  • 30 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Стартира лятна академия за деца по роботика и природни науки в Еленския балкан

Стартира лятна академия за деца по роботика и природни науки през август в Еленския балкан, съобщи пред БТА Невен Боянов от дружеството „Тинузавър“, съорганизатор на проявата заедно с фондация „Университет за деца“.

Обучението започва на 2 август и продължава до 8 август в учебната база на село Мийковци.

Заявка за участие са подали 35 деца с интерес към роботиката и електрониката. Сред тях е и 12-годишният Валтер Георгиев от Русе, който е възпитаник на Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в село Русаля. Тъй като в това училище се обучават талантливи деца от бедни семейства, „Тинузавър“ ще му предостави стипендия, каквато ще получат и още две деца от София, подчерта Боянов.

Връзката между Тинузавър, която е STEM-базирана платформа за преподаване на програмиране, математика и физика по забавен начин, и училището се е осъществила благодарение на доброволческия клуб „Заедно успяваме“. Доброволците от клуба подкрепят социални, културни и обществени инициативи, а сред тях е и помощта за училището в Русаля, посочи доц. Ваня Димитрова, ръководител на организацията.

Според Радостина Тричкова, координатор на учебните дейности в училището, ако догодина то получи статут на гимназия, в него ще бъдат разкрити специалности както в сферата на изкуствата и занаятите, така и в областта на роботиката и електрониката.

Над 80 деца са получили основно образование в учебното заведение от неговото основаване през 2014 година. Годишно около 30 деца, извадени от бедна социална среда от цялата страна, живеят и се обучават в него. За разширяване на учебната и жилищна база в училището е обявена дарителска кампания.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top