fbpx
Начало » България » Стаматов: Необходимо е да се учи малко, но да се мисли критично и съвременно

Стаматов: Необходимо е да се учи малко, но да се мисли критично и съвременно

  • bobi
  • 05 ян. 2024
  •  Коментарите са изключени за Стаматов: Необходимо е да се учи малко, но да се мисли критично и съвременно

2023-а беше спокойна година в образованието, каза пред БНР Диян Стаматов – директор на 119 училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

„Съвсем нормално протекоха всички процеси, свързани с учебния процес. Нямаше някакви значими промени, някакъв напредък“.

По думите му резултатите от изследването PISA през миналата година са показали за пореден път основния извод – че са необходими изключително сериозни промени в различни посоки. И изброи – учебни планове, учебни програми, какво точно се учи, да се осъзнае, че има маловажен материал в учебниците, който трябва да бъде премахнат.

„Живеем в коренно различно време, в което е необходимо да се учи съвсем малко, но да се мисли много критично, съвременно“, категоричен бе той.

Преподаването в нашите училища е ориентирано в съвсем друга посока – очерта проблема Стаматов. Според него обръщането на начина на преподаване към практиката изисква съвсем различен поглед в посока към начина на оценяване. „Всичко трябва да се промени в посока изход, а оттам постепенно и промяна на учебното съдържание“, категоричен бе той.

По думите му ако има политическа воля, трябва да се направят няколко стъпки. В страната има 90 хил. учители и измежду тях има невероятно добре подготвени експерти, които биха могли да направят стъпката напред с нов поглед, изказа мнението си Диян Стаматов в интервю за предаването „Преди всички“.

„Няма как да очакваме от хора, които са започнали своята трудова кариера в образователното министерство и я продължават вече 30-35-45 години – нека спрем дотук, те да променят всичко – те нямат стимула да го направят“.

По думите му реалността показва, че образованието не е приоритетът, за който се говори.

За увеличените заплати на учителите Стаматов коментира:

„В момента увеличението е толкова, че заплатите са по-ниски с около 200 лв. от един касиер в голям хранителен магазин“.

Предстои по нови правила да бъдат избрани директори на над 600 училища у нас. Процесът се отпушва в началото на тази година, след като жалба срещу старата наредба по провеждане на конкурсите ги блокира през 2022 г.

По думите на Диян Стаматов това ще се случва поетапно, като още следващата седмица ще бъдат обявени 120. Изборът обаче трябва да е прозрачен, категоричен е той.

„Политиката се вгражда в абсолютно всички системи в страната. Образованието няма как да остане тотално независимо от политическите въздействия“, коментира директорът.

Той е против политическите назначения. Според него един добър директор в последствие би могъл да стане човек, който да олицетворява хората в местната власт, но не обратното – първо да е политическо лице и след това да е назначен за директор. По думите му това силно опорочава всичко, което е свързано с обективността в управлението.

Директорът трябва да има пълно уважение към всички ученици и да осъзнава, че ученикът е най-важният и водещият, категоричен е още Диян Стаматов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top