fbpx
Начало » България » Стаматов: Зрелостниците няма да могат да преписват, очаквам тъжни резултати

Стаматов: Зрелостниците няма да могат да преписват, очаквам тъжни резултати

  • bobi
  • 14 май 2024
  •  Коментарите са изключени за Стаматов: Зрелостниците няма да могат да преписват, очаквам тъжни резултати

Очаква се в петък над 51 000 зрелостници да покажат своите знания на матурата по  български език и литература. Ако някой не е успял да се получи добра оценка тази година, имат право и на втори, дори трети шанс.  

Всичко за организацията на изпитите, за начина на оценяване и може ли изкуственият интелект да ни помогне при решаването на матурата?

„Няма промяна в организацията на държавния зрелостен изпит. Учениците трябва да бъдат точни в явяването си, ако се закъснее дори с една минута след обявяване на темата, това фатално за тях. Трябва да носят лична карата или и аналог на документ за самоличност, служебна бележка, че са допуснати за държавен зрелостен изпит. Много е важно да видят в кое училище са разпределени“, подчерта директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в ефира на „България сутрин“.

Той добави, че при всички изпити учениците ще се явяват в различни училища и само имат отговорност да разберат кои са.

„Тези, които успешно изкарат зрелостните изпити, за тях приключва изпитната сесия. Ако някой не се яви или има двойка, може да се яви на септемврийската сесия. Третият вариант е за промяна на оценка за тези зрелостници, които не са удовлетворени от оценката си, различна от двойка“, разясни вариантите Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че  зрелостниците получават диплома за завършено средно образование, и ако се се явили за повишаване на оценката – допълнителен сертификат, в който тя ще бъде вписана, само ако е по-висока от първата на зрелостния изпит. Ако е по-ниска – не се издава документ.

Тази година това явяване на поправка ще бъде безплатно, но се предвижда то да стане платено. По думите на Стаматов това трябва да става на принципа на пробните изпити в университетите.

Стаматов е категоричен, че няма как на зрелостниците да им бъде подсказвано, тъй като им е забранено да излизат от помещенията, в които се провеждат изпитите. Очакванията му не са за резултати, по-различни от миналогодишните.

„Учебните програми са същите, учебният материал е същият, не е коригиран, на същото ниво сме в цялостната подготовка. Не трябва да очакваме нещо различно като резултати, те пак ще са тъжни и не особено добри. Дано да сме приятно изненадани“, каза Стаматов.

Той допълни, че по традиция за втора матура учениците избират чужд език.

Директорът на 119-о училище коментира е реформата в образованието: „Прекалено бавно се случва всичко, служебните кабинети, които се роят един след друг още повече забавят образователната реформа. Всички политици твърдят, че образованието е приоритет, това остават политически послания. Европейското образование много дърпа напред, ние си стоим на едно място“.

Стаматов е убеден че изкуственият интелект има бъдеще в образованието, въпреки съпротивата на част от учителите.

„Не трябва да изоставаме с внедряването на изкуствения интелект, трябва да намери своето измерение в образователната система. Има изработена стратегия за прилагането в средното и висшето образование. Въпрос на време е съпротивленията да бъдат преодолени, защото няма друг ход, самите ученици го ползват постоянно“, каза Диян Стаматов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top