fbpx
Начало » България » Сред първите 2% от най-добрите учени в света са 12 преподаватели в Софийския университет

Сред първите 2% от най-добрите учени в света са 12 преподаватели в Софийския университет

  • Даниела Стоянова
  • 05 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Сред първите 2% от най-добрите учени в света са 12 преподаватели в Софийския университет

Според класацията на Станфордския университет дванадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента от най-добрите учени в света, съобщи университетът.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс (число, посредством което се оценяват едновременно продуктивността и значимостта на публикациите, направени от определен учен – бел.ред.), коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

В класацията фигурират имената на учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от Българската академия на науките и от други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят.

Изявените учени от Софийския университет са:

Проф. Николай Витанов, физик, от катедра „Теоретична физика“ във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. (бел. ред. – информацията е коригирана, първоначално в текста беше погрешно посочено, че става дума за математика от Националния оперативен щаб срещу коронавируса със същите две имена)

Проф. Иван Христов, преподавател по история на философията (Християнска философия) в катедра Историческо и систематическо богословие в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Проф. Валентин Попов – преподавател по теоретична физика в СУ „Св. Климент Охридски“.

Проф. Стойчо Язаджиев – преподавател в катедра „Теоретична физика“ на СУ
„Св. Климент Охридски“

Проф. Георги Вайсилов – преподавател в катедрата по Органична химия в Химическия факултет на СУ.

Проф. Николай Денков – физикохимик, професор в Софийския университет и доктор на химическите науки. От 27 януари 2017 до 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Проф. Димитър Цалев – преподавател по аналитична химия във Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

Проф. Петър Кралчевски (1956-2020 г.) – физиохимик, преподавател по аналитична химия във Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

Проф. д-р Иво Грабчев – ръководител на Катедра „Химия и биохимия, физиология и патофизиология“ в СУ.

Проф. Красимир Данов – преподавател във Факултета по химия и фармация на Софийския университет, носител на наградата „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката за 2019 г.

Проф. Иван Т. Иванов (1935-2018 г.) – преподавател по Физикохимия в СУ.

Доц. д-р Мича Каравацева – преподавател в Химическия факултет на СУ.

източник: dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top