fbpx
Начало » България » 7 клас: Какво да не забравяте преди изпита

7 клас: Какво да не забравяте преди изпита

  • Lyubina Panayotova
  • 18 май 2018
  •  Коментарите са изключени за 7 клас: Какво да не забравяте преди изпита

Какво трябва да носи всеки ученик в деня на изпита

 

Матурите за 7-ми клас са на прага. Националното външно оценяване по български език е на 21 май, а този по математика – на 23 май. И двата изпита ще започнат в 10 часа, тъй като в 8 часа е началният час на матурите на дванайсетокласниците.

Ето какво не трябва да забрави всеки ученик да носи в деня на изпита:

– В деня на самия изпит учениците трябва да носят служебната бележка и документ за самоличност, без които няма да могат да влязат в изпитната си зала.

– Учениците ще трябва да заемат местата си в залите до 9:45 часа. Преди това изключат и предадат мобилната техника (телефон, таблет) на квестор в залата.

– Забранено е използването на коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника.

Тестовете за националното външно оценяване по български език и литература и по математика ще включват два модула, показват правилата за тазгодишната кандидат-гимназиална кампания, които са записани в проект на МОН за организация на дейностите по приемане на ученици в 7-ми клас в неспециализираните училища. Първият модул ще продължава 60 минути, а вторият – 90. Учениците ще могат да излязат от залата не по-рано от 30 минути след началото на изпита, като задължително ще ги придружава квестор.

След като квесторите ги инструктират за правата и задълженията им по време на изпита и изискванията по отношение на запазване на анонимността на изпитната работа, учениците ще трябва да се разпишат под инструктажа и ще получат материалите за първия модул: два хартиени плика (среден и голям) и малко пликче за идентификационната бланка, листове за отговори за двата модула и по 3 (три) листа за чернова, а за изпита по математика – и листа с формули.

След раздаването на материалите за първия модул квесторите ще запишат на дъските в класните стаи началния и крайния час на модула. Тези, които няма да работят по втория модул, могат да си тръгнат, след като приключат работа по първия. Останалите нямат право да напускат залата във времето между двата модула.

Материалите за втория модул ще бъдат донесени в запечатан и подписан от директора и председателя на училищната комисия плик, който ще бъде отворен в залата пред учениците след края на работата по първия модул.

По литература: Квестор ще прочете заглавието на текста за преразказ и дидактическата задача, след което ще ги запише на дъската, заедно с непознатите думи, ако има такива. След това ще пусне запис на текста, за да може учениците да го чуят веднъж, но през това време те нямат право да си водят записки. След края на записа те ще получат текста за преразказ, за да го прочетат, а квесторът ще запише началния и крайния час на модула. След като учениците прочетат втори път текста (в рамките на 15 минути), текстовете за преразказ ще бъдат събрани и учениците ще започнат работа.

По математика: След края на първия модул учениците ще получат изпитните материали за втория и ще запишат на дъската началния и крайния час на изпита.

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top