fbpx
Начало » Новини » „Един ден в професията“ или по пътя към твоята професия-мечта

„Един ден в професията“ или по пътя към твоята професия-мечта

  • Lyubina Panayotova
  • 23 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за „Един ден в професията“ или по пътя към твоята професия-мечта

Когато си изправен пред избор за специалност в университета и все още не знаеш какво би искал да учиш или се колебаеш за бъдещия си професионален път, обикновено се замисляш за силните и слабите си страни или за това, което ти доставя истинско удоволствие в свободното време. Често обаче се оказваш на кръстопът, въпреки че уж разполагаш с много източници на информация и вдъхновение – филми, книги, разкази на приятели и познати…

Изборът на бъдеща професия трябва да се основава както на информираност за различните професии с техните възможности за развитие и надграждане, така и на доброто самопознаване и самооценка на ученика, на неговите качества, умения и потенциал.

За да подпомогне кандидат-студентите да изберат своята бъдеща професия, консултантска агенция ЕДЛАНТА стартира през 2018 г. проекта „Един ден в професията“,  който среща професионалисти, специалисти и експерти от различни области с техните бъдещи колеги – ученици в последните години на средното си образование.

Ето какво сподели г-жа Ели Тончева, управител на ЕДЛАНТА: „Вторият сезон на проекта (2019/2020) стартира с посещения в Пловдив и Варна, но с въвеждането на извънредната ситуация в страната преминахме изцяло във виртуален формат. В рамките на четирите месеца от февруари до май над 600 ученици от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Козлодуй, Русе, Хасково, Стара Загора, Чирпан, Бяла, Благоевград, Смолян, Златица и др. имаха онлайн срещи с 19 представители на различни професии. С подкрепата на нашите партньори от бизнеса и неправителствените организации успяхме да осъществим чудесни дискусии с фирми от областта на интериорния дизайн, медицината, маркетинга, комуникациите, управлението на човешките ресурси, правото, ветеринарната медицина, психологията.“

Най-добрият начин да разбереш дали една професия е подходяща за теб

Проектът „Един ден в професията“ цели да подпомогне гимназистите (най-вече учениците в 10-и и 11-и клас) по отношение на професионалното им ориентиране, като ги запознае с различни професии, включително и с такива, които ще бъдат много търсени в бъдеще. Преди да изберат къде и как да продължат своето образование, учениците ще научат какви умения и знания ще са им необходими, за да упражняват успешно конкретни професии. Ще се запознаят с особеностите и трудностите, със спецификите на работната среда, с дейностите и задълженията, както и с различните позиции и възможности за кариерна реализиция и развитие.

 

Кои са участниците в проекта?

А. Ученици от различни гимназии, които имат желание да прекарат един ден в работна среда във водещи български или международни компании.

Б. Български или международни компании, които желаят да популяризират професиите в рамките на своята дейност.

Как мога да заявя участие?

Следващият, трети сезон на проекта „Един ден в професията“, ще се проведе от м. февруари до м. май 2021. Ако си ученик в 10-и, 11-и или 12-и клас и имаш желание да се включиш в проекта, следи информацията на сайта на ЕДЛАНТА (www.edlanta.com). Записването  за участие ще започне в началото на новата учебна година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top