fbpx
Начало » Любопитно » Без смартфони и таблети в училище?

Без смартфони и таблети в училище?

След Гърция, и Франция е на път да забрани със закон носенето на смартфони в училище. От септември ще се наказва всеки ученик, който наруши забраната. Готови ли са и българските училища да последват този пример?

 

Все повече деца в най-крехка възраст разполагат с лични мобилни телефони. В развитите страни данните са стряскащи – 9 от 10 деца имат смартфон или таблет.

И у нас – 97 % от българчетата използват интернет през мобилните си телефони, по няколко часа на ден, а и училищата им предоставят тази възможност, защото почти половината от тях разполагат с безплатна wi fi връзка.

Дo края на годината всички 2400 училища ще предлагат тази услуга, за която кабинетът ще отпусне 11 милиона лева.

Ани Павлова е ученичка в 11 клас. Има смартфон от 5 години. Случвало се е да го ползва и по време на час.

„Когато учителят не може да ни привлече вниманието, просто всички прибягваме към смартфоните си, защото ни е скучно и искаме нещо да се разсеем”, казва Ани.

 

Тя не си представя всекидневието без телефон и според нея подобна забрана като тази в Гърция и Франция ще бъде твърде крайна.

„Не ми се струва редно. Трябва да се чуваме с близки и с познати, да им казваме къде сме, какво правим”, смята момичето.

Родителите също не подкрепят подобна крайна мярка.

„Важно е децата да имат телефоните в тях и когато усетят, че имат нужда, да могат да си послужат с тях, да се обадят на родителите си. Естествено, звънене по време на час е абсолютно недопустимо. Те трябва да знаят кога е редно да ползват телефоните”, заяви Антоанета Василева от Асоциация „Родители“.

В столичното 119-о училище вече 5-а година взимат телефоните на малките ученици в началото на часа и ги поставят в специални кутии.

За големите ученици обаче смартфоните са позволени, но с образователна цел.

„Когато учителят има за цел определена образователна игра, при която може да се използва телефона, ползваме телефона. Бъдещето на всички ни е в дигиталното пространство. Поколението в училище без телефон не може да живее. Тази забрана означава дистанциране на поколенията”, коментира Диан Стаматов, директор на 119-о Су „Акад. Михаил Арнаудов“.

 

У нас от 3 години законът забранява единствено да се говори по телефона по време на урок.

„Ние, преди Франция и Гърция, сме забранили употребата на телефони в час, но същевременно вървим към това децата да познават различните устройства и да ги използват“, каза Евгения Костадинова, експерт в МОН.

След като безплатният интернет стане факт в училищата, министерството ще ограничи ползването му само до сайтове с образователна цел.

Източник: btvnovinite.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top