fbpx
Начало » България » Средният успех от изпитите по професия е 4,36

Средният успех от изпитите по професия е 4,36

  • bobi
  • 15 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Средният успех от изпитите по професия е 4,36

Зрелостниците с професии в сектор „Стопанско управление“ са с най-добър резултат на държавния зрелостен изпит за придобиване на професионална квалификация, който се проведе на 20 май, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Средният успех от всички изпити по професии е добър 4,36, а на матурата са се явили  над 20 000 зрелостници.

През тази година завършващите професионални гимназии паралелки за първи път бяха задължени да се явят на втори задължителен зрелостен изпит по професия, припомнят от образователното министерство.

От МОН посочват, че две трети от първите 30 паралелки с най-висок успех са в областта на икономиката. Средният им успех е отличен 5,75 , а на първите три места са ученици от специалностите „Икономика и мениджмънт“ , „Оперативно счетоводство“ и „Банково дело“.

В около 40% от паралелките средните оценки са много добри и отлични. 1 159 са пълните шестици, на теоретичния изпит, които се пишат само при максимален резултат от 100 точки. За оценка среден 3 на матурата по професия се изискват минимум 50 точки, а не 30, както е на държавните изпити по БЕЛ и по профилиран предмет. Слабите оценки на матурата по професия са 1925.

Изпитът се провежда в две части – по теория и по практика на професията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top