fbpx
Начало » България » Спрете да си губите време! Кой още да ви го каже?

Спрете да си губите време! Кой още да ви го каже?

  • bobi
  • 16 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Спрете да си губите време! Кой още да ви го каже?

Тотални безделници. Повечето са тотални безделници. Няма как една нация да върви напред, ако 2/3 от народа се скатава постоянно – я от работа, я от домакински задължения, я от уговорките.

Защо все така се получава? Отиваш на работа и се скатаваш от нея, после не вдигаш телефона и се криеш от приятелите си, накрая се прибираш и отлагаш домакинските задължения за друг ден. Накрая теглим чертата и се оказва, че постоянно се покриваш.

Мързелът е национална черта. Почти всеки го мързи – не сме по ранното ставане, ние сме по лекия живот. Хапване, пийване, вечерни занимания. От време на време спортуваме, ама това е колкото да отчетем дейност. Истинското спортуване е всеки ден, а не веднъж на седмица. То и едно спортуване – ходенето до залата е мъчения.

После искаме тези хора да решават проблемите в държавата. Едни от тях стават депутати, други ни оправят колата. Да не говорим дори за сервизите. Оставям колата е сервиза и се моля след месец да ми я върнат. Отивам след месец и тя не е почната дори. Оправданието е, че има много коли. А то може и да има вярно, ама като ходиш на работа в 11 и пиеш кафе до 12, после от 1 обядваш, а от 3 пиеш бири – накрая работа почти не се извършва.

То и затова все още държавните институции са за предпочитане от всички. Единственият проблем е ниското заплащане, затова се гледат с лошо око. Иначе всеки мечтае за държавна институция. Там работата е спряла – днес може и да имаш много, ама после пет дни почиваш и пиеш кафета. То държавата, дето се вика, не се крепи само на теб. Някой друг да я поеме утре. Нали затова сте 5 служители за една дейност – като единия е уморен, другия да върши работа.

Мързелът се учи, не е вроден. Учи се от семейната среда – ако вашите са мързели и ти ставаш такъв. Няма кой да ти обясни как да живееш живота си правилно и взимаш техния модел на подражание. И така се предава от поколение на поколение. Това е като семейно наследство.

Иначе то и ти да си работлив, няма как да се случи. И да се издигнеш до мениджър, тези под теб като ги мързи, трудно върви работата. Нали трябва всички да работите в екип. Работата върви бавно и мудно. Накрая и на теб ти писва и ти почваш да си почиваш. Заразна болест е това.

Трябва да признаем, обаче, че в частните компании понякога не е така. Там те юркат много, защото ти обещат високи пари, високи длъжности и заплаха от уволнение, ако не работиш много. Ти се принуждаваш и работиш два пъти повече, отколкото трябва. И то ти писва още повече. Изнервен си на целия свят. Хората обаче казват – Поне в частните компании знаеш за какво работиш… А дали е така? За да постигнеш целта да стигнеш до друго ниво – мениджър, тийм лидер – ти си губиш ценното време. Времето, което можеш да дадеш на близките, на семейството – времето за любов ти го губиш, защото трябва да работиш по 16 часа. Опитваш се да постигнеш целите си, но когато ги постигнеш, разбираш, че най-важните ти цели ти си ги изпуснал отдавна…

Защото времето, което губим, понякога е от мързел, а понякога от гонене на ненужни цели. Хората цял живот искат нещо, а като го постигнат разбират, че искат нещо друго, но живота е минал… Не си оценил миговоте, не си се посветил на това, което наистина ще даде смисъл на живота ти, защото да спиш до късно или да станеш мениджър – това няма даде стойност на живота ти…

Накрая се появява едно 19 годишно момче-влогър, което ви казва истината… И кара и малки и големи да се замислят за времето. Защото времето е единственото стойностно нещо, което можеш да подариш на хората. И той ви учи как да живеете. Понякога младите са по-мъдри от нас, така е. Дано се замислим малко повече в какво точно влагаме времето ни…

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top