fbpx
Начало » Бакалавър » Специалност „Моден дизайн“

Специалност „Моден дизайн“

  • bobi
  • 17 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Специалност „Моден дизайн“

Модата е изкуство. Тя се следи с огромен интерес навсякъде по света. Модата е с коренно различен пулс по целия свят. Тя, за разлика от предишните десетилетия, вече не се подчинява на норми и правила, затова и навсякъде тенденциите са различни. Това я прави изключително привлекателна за хора творци. Хора, които не искат да бъдат в нормите. Хора, които искат да създават и покажат своя поглед.

Реално погледнато обаче, когато кажем дизайнер, е хубаво да кажем и какъв – вече има дизайнери-артисти, графични дизайнери и всякакви други. А днес ще говорим за една индустрия за милиони. Тя се променя непрекъснато, неочаквано и, както казах, няма рамки. Затова и определено модата има нужда от професионалисти с добро образование. Професионалисти, които имат креативно мислене, но също така са и упорити и амбициозни, защото нека си признаем – в тази сфера искат да попаднат много. Накрая обаче само най-добрите ще бъдат „модни дизайнери“.

Мода

„Мода“ идва от латински език – Modus – и означава ритъм, норма, правило, маниер. Това е буквалният превод на думата. Обаче сякаш в наши дни то означава доста повече – вкус на обличане, поведение, израз на стремежа и идеала за красота. Тя е най-вече социално психологично явление и може да служи като средство за поставяне на социални граници. Всичко модно привлича общественото внимание, но то не винаги е по възможностите на хората с нисък социален статут. Общественото мнение също така може да бъде манипулирано и насочвано към различни направления в модата и вкусове.

Моден дизайн

Модният дизайн е област на приложното изкуство, която се занимава с дизайн на облекла и аксесоари за облекла. (според Уикипедия). Дизайнер, който работи в областта на модата, се нарича моден дизайнер. Това е и най-краткото и точно определение.

За начало на модния дизайн се смята 19 век, когато Чарлз Уърт зашива първия етикет, като производител на дрехи. Тогава той дава началото на авторското – че тези дрехи са изцяло измислени и направени от него. Така от този момент нататък – много дизайнери започват да „брандират“ своите дрехи с етикети.

Като цяло модният дизайнер проектират дрехи и аксесоари за облекло, но има и много модни дизайнери, които произвеждат индивидуални дрехи за специални хора, а не само за масовия потребител. Те имат и голям брой екипи, които работят за тях, но всички се подписва под името на големия дизайнер.

Какво се изучава?

В САЩ специалистите по моден дизайн обикновено следват само 2 години и получават т.нар. колежанско образование (приблизително на равно на професионалния бакалавър в България). В Европа модните дизайнери обикновено изкарват пълен 3 или 4 годишен бакалавърски курс. Магистрите – съответно 1 или 2 години.

Тези големи разлики в продължителността на програмите съответно предполагат и съществени различия в учебните планове в различните държави. С други думи – както модата е многообразна, така е и с обучението по моден дизайн.

И все пак има някои предмети, които предлагат в практически всички висши училища. Като начало рисуването е задължително умение. То е важно още при кандидатстването. Но ако допреди 20-30 години то е било достатъчно, то днес далеч не е всичко. Високите технологии навлизат навсякъде и днес се изучават и много предмети свързани с дизайн пред компютъра. Като се започне с програми за обработка и изображения и стигнем до 3D моделиране и компютърно-опосредстван дизайн.

Художникът, завършил специалност „Мода“, изучава и академичните дисциплини рисуване, цветознание, история на облеклото, естетика, философия и др. Така той получава интердисциплинарна подготовка, която съответства на спецификата както на изобразителните изкуства, така и на модата като социокултурен феномен.

Най-общо казано освен техники по рисуване, туширане, инструменти и пособия за чертане и всичко друго, което ви трябва за да рисувате, вие ще трябва и да конструирате дамски, мъжки и детски облекла и да изработвате кройки и шаблони. Всичко това, спрямо университета, се случва с различни практически задачи и проекти. Но общо взето, във всеки един университет това е основата. Вече качеството на тази „основа“ зависи от мястото ви на обучение.

Друго, което ще правите, е да изучавате технологиите на облеклото, последователността при изработване на облекла, как да работите със специализиран софтуер и художествено оформяне на съвременно облекло и аксесоари, с използване на елементи от различни исторически стилове.

Най-често, докато учите, идеята е да изработите и свое портфолио, с което да кандидатствате за работа, когато завършите образованието си. Това е много полезно, защото завършвайки университет, вие имате не само специалност, а и проекти на вашите облекла.

Разбира се, традиционните теоретични и практични предмети не са забравени. Със сигурност ще изучавате историята на изкуството и ще ви се наложи да шиете сами. Програмите с по-силна бизнес насоченост могат да имат отделни модули посветени на модния бизнес и разработването на творческо портфолио.

Как се кандидатства?

Има доста особености, когато говорим за кандидатстването в специалност Моден дизайн. Най-основните неща предполагам всички ги знаем:

  • Диплома
  • Академична справка
  • Езиков сертификат (за съответната държава)
  • Препоръки от учител или преподавател.

Изисквания

Първата разлика са кандидат-студентските изпити. Често университетите по изкуства приемат с изпит по рисуване. Трудното на този компонент е, че се изисква да демонстрирате умения в конкретен стил, дори той да не ви по сърце. Но какво да се прави – трябва да свиквате. В работата ви като дизайнер също ще има моменти, когато трябва да направят проект по задание, което може да не пасва на личните ви естетически предпочитания.

Второто важно изискване за прием е портфолиото. Бъдещите модни дизайнери трябва да могат да приложат свои творби, които ги представят във възможно най-добра светлина. Не е задължително всички да са свързани с модата. Напротив – хубаво е да има някакво разнообразие, което да докаже, че познавате различни стилове. Голям плюс е ако имате и творби, които сте направили в рамките на извънкласни занимания или за художествени конкурси.

Впрочем не навсякъде искат портфолио, защото е ясно на университета, че вие искате да стартирате тепърва вашия творчески път. Затова пък другото изискване – рисуването – е просто задължително. Няма как да кандидатствате за такава специалност без да може да рисувате. Така че хващайте моливите и четките и тренирайте.

По принцип доста от университетите имат желание да дадат шанс на млади и амбициозни хора, така че ако не се справяте отлично в рисуването, но покажете, че наистина искате да се научите и да се развивате по този път, те могат отново да ви дадат шанс. Но все пак – не подценявайте рисуването.

Къде се изучава в България?

Има няколко висши училища в нашата страна, където можете да изучавате Моден дизайн, или сродни специалности. Ще се опитаме да прегледаме накратко възможностите:

– Национална художествена академия

НХА оглавява класацията на Министерството на образованието и науката за направление „Изкуства“, затова започваме с нея. Там се подготвят специалисти в областта на дизайна на облеклото, проектирането на производствени и уникални аксесоари, прогнозирането на тенденциите в модния дизайн.

В НХА човек може да се реализира професионално като създава модни колекции. Той изработва проекта и участва в реализирането му като готов продукт, в неговото концептуализиране и организирането на представянето му. Изучават се доста усилено общоакадемични дисциплини, но и се разчита на стаж.

– Нов български университет

НБУ е най-големият частен университет у нас и предлага широко разнообразие от програми, сред които и моден дизайн. Практическото обучение включва работа в Експерименталното художествено ателие по мода на НБУ, участие в ревюта и изложби, както и практика във фирми за модна конфекция.

Обучението в програмата през първите две години обхваща общо образование; обучение по основни научни направления в двусеместриални курсове. През третата и четвъртата година обучението се организира в специализирани курсове към програмата и тренингови курсове. .

– Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство

Базираната в Пловдив АМТИИ, предлага магистърска програма „Костюм и мода“. Тя е по-тясно свързана с нуждите на театралната и филмова индустрия, но възпитаниците й придобиват достатъчно познания, за да работят и в сферата на модния дизайн.

Магистърска програма „Костюм и мода“ обхваща два или три семестъра на период на обучение. В програмата са предвидини и избираеми дисциплини които подробно се занимават с проблемите на сценичният дизайн на костюма, спецификата на националният костюм, също така изучаване на изпитани модели за реализация по програмите Арт Мениджмънт и Дистрибуция на облеклото. Накрая завършвате с държавен изпит, като ще имате открита защита на дипломна колекция от 10 модела и съпътстващо портфолио по избрана тема.

– Варненски свободен университет

През 1994 г. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” стартира в България за първи път обучение в областта на модата и модния дизайн с откриване на специалност „Моден дизайн”.  В специалността се обучават специалисти в областта на дизайна и производството на облекло и аксесоари, управлението, маркетинга и рекламата на модния бизнес. О

Общо взето, обучението обхваща цялата палитра на модата. Обучението е 8 семестъра, като може да изберете и задочна форма.

– ЮЗУ „Неофит Рилски“

Може би ще се изненадате, но Югозападния университет в Благоевград също има специалност Моден дизайн. Университета разполага с цял факултет по изкуствата. Неговите възпитаници често се реализират като учители по изобразително изкуство, но могат да започнат кариера и в модния бранш.

Любопитното в университета е, че се провежда ежегодно модно ревю на студентите от специалност „Моделиране, технология и мениджмънт в шевната индустрия“ към Техническия  факултет и специалност „Мода“  към Факултета по изкуствата. На ревюто се представят облекла, проектирани в различни стилове и изработени под ръководството на преподавател. На ревюто се представят и дипломни колекции, както и колекции от самата специалност „мода“. Целта на ежегодното модно ревю е студентите да покажат както своите дизайнерски виждания, така и придобитите и усъвършенствани знания и умения в областта на проектирането и технологиите в шевното производство през изминалата година.

Къде се изучава в чужбина?

– Италия

Коя е страната, за която се сещате първо, когато става дума за моден дизайн? Ако не е Италия – грешите. Германия може да е дала на света много инженери, Испания – мореплаватели, а Великобритания – философи, но Италия е страната, която задава тенденциите в света на модата и дизайна.

Не е случайност, че на Апенините има голяма концентрация на висши училище по изкуства и дизайн. Милано се счита за неформална столица на модния бизнес в света, но качествено образование може да получите и в други градове. Моден дизайн се предлага в почти всички академии по изкуства (на италиански – academia di belle arti)

– Великобритания

Великобритания може да не е втората поред страна, която ви идва на ум, когато чуете моден дизайн, но огромния интерес от българските кандидат-студенти към нея ни задължава да я поставим на челните позиции. Таксите на Острова наистина са високи, но местните университети могат да си позволят отлична материална база и някои от най-добрите преподаватели в света.

Когато кандидатствате, имайте предвид, че британците изключително много държат на портфолиото. Това сигурно може да се каже за всички страни, но за Великобритания важи с особена сила. Не се изненадвайте ако има и интервю или друга форма на събеседване.

– Франция

Франция също има множество специализирани академии за изкуства, където се предлага обучение и по моден дизайн. Страната е популярна най-вече сред кандидатите, които владеят френски, заради доста ограниченият брой програми на английски език.

Ако обаче владеете езика, то Франция е доста добър избор за образование. Най-малкото защото модната индустрия е добре развита и има добър потенциал за кариерна реализация след като завършите. Добрите икономически и транспортни връзки с Германия, Италия и Великобритания също са безспорно предимство.

– САЩ

Както споменахме малко по-рано в този материал, повечето модни дизайнери в САЩ са завършили само колеж и притежават т.нар. “Associate’s degree”.  Да приключиш образованието си в рамките на 2 години има свои безспорни предимства.

Програмите са много по-практически насочени, информацията се предава сбито и организирано, а завършилите имат възможност да влязат на пазара на труда по бързо. Икономиката на САЩ се развива бързо и стабилно, а модната индустрия в страната е популярна по цял свят, отчасти благодарение на огромното влияние на американските медии.

Какви са възможностите за кариерна реализация?

Заъвършите ли веднъж, вие ще можете да се развивате почти във всяко едно поприще свързано с модата. Като цяло основните направления са дизайнери-проектанти на облекло и аксесоари, конструктори и технолози в шевното производство, стилисти, модни консултанти, рекламни експерти, преподаватели, маркетинг специалисти в областта на модата, кадри с квалификация в сферата на управлението.

Затова е важно и да знаете какви умения и знания сте придобили. Това е много обширна тема, защото всеки университет ще ви тласне в различна насока. Трудно е да обобщим всички знания, които може да вземете от една такава специалност, затова с едно наум ви предлагаме само част от компетенциите: проектиране на модни колекции, анализ на модните за сезона тенденции, изграждане на моден стайлинг, създаване и разчитане на конструктивни чертежи, технологично изработване на облекла, организиране на ревюта и търговски изложения, анализиране на съвременни процеси в дизайна, управление на процесите в модния бранш, специализирани компютърни програми, преподаване в специализирани средни училища, формиране на бизнес планове, управление на модни фирми.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top