fbpx
Начало » България » Социални работници влизат в детските градини и училищата

Социални работници влизат в детските градини и училищата

  • bobi
  • 05 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Социални работници влизат в детските градини и училищата

„В детските градини и в училищата трябва да влязат и социални специалисти. Това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова“, предаде БГНЕС.

Според Лилова това ще доведе до завършване на цялостната подкрепа в училището, което вече има и социална функция и ще разтовари учителите от ангажиментите, които в последните години са се увеличили.

„Много се измести функцията на педагозите и от чисто образователната им функция, те поеха много социални задачи. Обществото очаква от учителите и директорите да се справят и със социалните проблеми на детето и на семействотокато цяло. Реално, ако един социален работник работи на терен в детската градина или в училището, той много по-рано ще задейства и превантивно ще обслужва проблематиката, свързана с правата на детето и неговата закрила“, каза д-р Лилова.Тя е категорична, че педагогическите съветници и психолозите не могат да обхванат тази специфична функция на социалната сфера, тъй като училището вече има и такава функция.

Д-р Лилова каза още, че разполагаме с достатъчно кадри, които да се заемат с тази задача. „Има много кадри в университетите, които завършват социална педагогика, така че от една страна е добре да се подпомогнат младите и да се включат в държавния сектор, защото обикновено те отиват в неправителствения сектор“, добави тя и каза, че този вид подкрепа може да залегне в пътната карта към Националната стратегия за детето 2019-2030.“А това може да бъде и една национална програма, която да бъде във фокуса на Министерството на образованието и науката. Така както във фокуса им е при 350 деца да има психолози. Така да се подпомогне да има и такива, които да поемат тази социална част, за да може учителите да бъдат облекчени“, подчерта Лилова.

На въпрос на БГНЕС дали трябва да се върнат лекарските кабинети в училище, тя каза, че биха подкрепили такова предложение. В момента родители си плащат, за да имат лекар в училище.

Началникът на РУО – София град Ваня Кастрева обясни, че политиките за училищните лекари е в ръцете на Министерството на здравеопазването и е необходимо да се променят нормите, за да се формират такива структури.“В момента медицинските сестри в училищата и детските градини са на подчинение на общините. Те се назначават от кметовете. В училищата има много институции, които имат своите правомощия и отговорности към децата“, обясни Кастрева и каза, че когато всички си свършат добре работата няма проблеми, но понякога това отнема доста време.

Източник: https://www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top